Endodontik tedavi sonrası postoperatif ağrının rotasyon ve resiprokasyon hareketli döner eğe sistemleri kullanılarak karşılaştırılması: Bir prospektif klinik çalışma
Comparison of postoperative pain following endodontic treatment using rotary file systems with rotational and reciprocating motions: A prospective clinical study
  1. Tez No: 967162
  2. Yazar: MUHAMMET EMİN ÇAĞLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMA PERTEK HATİPOĞLU
  4. Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: Görsel analog skala, Kök kanal tedavisi, Postoperatif ağrı, Scope RS Narrow, T-endo MUST, Visual analog scale, Root canal treatment, Postoperative pain, Scope RS Narrow, T-endo MUST
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
  10. Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Amaç: Bu çalışma, mandibular vital premolar dişlerde tek seansta yapılan kök kanal tedavisinde, hareket prensipleri farklı döner eğe sistemlerinin postoperatif ağrı üzerindeki etkilerini farklı zaman dilimlerine göre karşılaştırmayı ve ayrıca bu sistemlerin analjezik kullanım ihtiyacı üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Endodonti Anabilim Dalı Kliniği'ne başvuran, dahil edilme kriterlerini karşılayan ve 18-65 yaş aralığında olan 121 hasta alınmıştır. Tüm tedaviler, tek bir operatör tarafından ve tek seansta gerçekleştirilmiştir. Hastalar iki gruba ayrılmıştır: Grup 1. T-endo MUST (TeM) (n = 62) ve Grup 2. Scope RS Narrow (SRN) (n = 59). Postoperatif ağrı düzeyleri, işlem sonrası 1., 3., 5. ve 7. günlerde görsel analog skala kullanılarak değerlendirilmiş; bu günlerde hastaların ağrı kesici kullanıp kullanmadıklarına ilişkin bilgiler de ayrıca kayıt altına alınmıştır. Bulgular: Her iki grupta da postoperatif ağrı skorlarında zamanla anlamlı düzeyde azalma gözlenmiştir (P < 0,001). Üçüncü günde, TeM grubunun ortalama ağrı skorları, SRN grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düzeyde daha yüksek bulunmuştur (p = 0,019). Ayrıca, TeM grubundaki hastaların %12,9'u (n = 8) analjezik kullanmışken, SRN grubunda hiçbir hasta ağrı kesici kullanmamıştır; bu fark istatistiksel olarak anlamlıdır (p = 0.004). Sonuç: Elde edilen bulgular, döner eğe sistemlerinin kinetik özelliklerinin postoperatif ağrı üzerinde etkili olabileceğini göstermektedir. Resiprokasyon hareket prensibiyle çalışan TeM sistemi ile karşılaştırıldığında, sürekli rotasyonel hareketle çalışan SRN sisteminin daha düşük düzeyde postoperatif ağrıya neden olması ve hiçbir hastada analjezik kullanımının gerekmemesi, hasta konforu açısından klinik olarak anlamlı bir avantaj olarak değerlendirilebilir. Bu sonuçlar, endodontik tedavilerde hasta memnuniyetini artırmak amacıyla döner sistem seçiminin klinik karar verme sürecinde dikkate alınması gerektiğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare the effects of rotary file systems with different kinematic principles on postoperative pain at various time intervals in single-visit root canal treatment of vital mandibular premolars, and to evaluate their impact on analgesic intake. Materials and Methods: A total of 121 patients aged between 18 and 65 years, who met the inclusion criteria and presented to the Department of Endodontics at the Faculty of Dentistry, Recep Tayyip Erdoğan University, were included in this study. All treatments were performed by a single operator in a single visit. The patients were divided into two groups: Group 1 — T-endo MUST (TeM) (n = 62) and Group 2 — Scope RS Narrow (SRN) (n = 59). Postoperative pain levels were assessed using a visual analog scale on the 1st, 3rd, 5th, and 7th days after the procedure, and analgesic intake was also recorded. Results: A significant reduction in postoperative pain scores was observed over time in both groups (p < 0.001). On the third day, the mean pain scores in the TeM group were statistically significantly higher compared to the SRN group (p = 0.019). Additionally, 12.9% of patients in the TeM group (n = 8) required analgesics, whereas none in the SRN group did, a statistically significant difference (p = 0.004). Conclusion: These findings suggest that the kinematic features of rotary file systems may influence postoperative pain. Compared to the TeM system with reciprocating motion, the SRN system using continuous rotation caused less postoperative pain and did not necessitate analgesic intake in any patient. This can be considered a clinically relevant advantage for patient comfort. These results indicate that the selection of rotary systems should be considered in clinical decision-making to improve patient satisfaction in endodontic treatments.