Güven(siz)liğin inşası bağlamındaABD'nin göç ve göçmen politikası: Meksika Duvarı örneği
U.S. migration and immigration policy in the context of (in)security construction: The case of the Mexican Wall
  1. Tez No: 1003391
  2. Yazar: ZEHRA AYVAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER ERCAN YILMAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Paris Okulu, Güven(siz)lik, Didier Bigo, Banoptikon, Göç Politikaları, Meksika Duvarı, Sınır Güvenliği, Paris School, (In)Security, Didier Bigo, Ban-opticon, Migration Policies, The Mexico Border Wall, Border Security
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Eleştirel Güvenlik Çalışmaları'nın (EGÇ) gelişmesiyle beraber göç de güvenlik konuları arasında yer almıştır. Öyle ki göç, bugün birçok devletin üzerinde durduğu bir problem olarak ortaya çıkmaktadır. Göçü bir güvenlik meselesi olarak ele alan ülkelerden biri de göçmenler ülkesi olmasına rağmen Amerika Birleşik Devletleri (ABD)'dir. ABD- Meksika sınırı, yoğun göç trafiğinin (hem yasal hem yasa dışı) yaşandığı bir noktadır. Bu nedenle ABD, burada yoğun güvenlik önlemleri almaya çalışmakta ve sınırın zorlu yapısına rağmen sınıra bir duvar örme girişiminde bulunmaktadır. Bu çalışma, Paris Okulu'nun güvenlikleştirme yaklaşımını ve Didier Bigo'nun öne sürdüğü kavramları, Avrupa Birliği (AB) bağlamının ötesine taşıyarak vaka temelli bir teori testiyle, ABD'nin göç ve göçmen politikaları üzerinden sınamayı amaçlamaktadır. Özellikle AB'nin göç ve sınır yönetimi pratikleri bağlamında gelişen bu yaklaşım, ABD örneğinde yeniden ele alınarak kuramsal çerçevenin farklı bir coğrafyaya uygulanabilirliği test edilmektedir. Bu doğrultuda, Meksika sınırına inşa edilen duvar, güvenliğin toplumsal olarak inşa edilme sürecinde öne çıkan maddi ve söylemsel unsurları temsil eden somut bir vaka olarak değerlendirilmiştir. Aynı zamanda çalışma, ABD'nin göç ve göçmen politikalarının, mevcut literatürde sıklıkla kullanılan yaklaşımların ötesine geçerek, güvenliğe olumsuz ve eleştirel bir yaklaşım sunan Paris Okulu çerçevesinde yeniden yorumlanmasını amaçlamaktadır. Çalışmada, göçmenlerin kültürel, ekonomik ve kriminal tehdit biçiminde inşa edilmesiyle şekillenen güvenlik söylemlerinin, göç ve sınır politikalarını nasıl dönüştürdüğü de ele alınmaktadır. Paris Okulu'nun sunduğu kuramsal araçlarla yapılan çözümleme, ABD'nin sınır politikalarında güvenlikleştirici mantığın ne şekilde işlerlik kazandığını ortaya koymakta; böylece çalışma, hem göçün güvenlikleştirilmesi tartışmalarına kuramsal bir derinlik kazandırmakta hem de Paris Okulu yaklaşımının farklı siyasal ve coğrafi bağlamlara uygulanabilirliğini göstermektedir. Ayrıca çalışmada, İkili/Çifte Gözetim'e dayalı beş aşamalı (surveilled(wo)man, risk skorlaması, gözetim mekanizmaları, tehdit inşası, punish(wo)man)“Gözetimden Cezalandırmaya Giden Süreç”diyagramı ortaya konularak Banoptikon kapsamında göçmen gözetiminin çok katmanlı ve çok boyutlu doğasını açıklamak için özgün bir çerçeve sunulması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development of Critical Security Studies (CSS), Migration has also included among security issues. Therefore, migration is emerging as a problem that many states are focusing on today. Despite being a country of immigrants, the United States (U.S.) is one of the countries that addresses migration as a security issue. The U.S.-Mexico border is a point where there is heavy immigration traffic to the U.S. (both legal and illegal). That's why, the U.S. is trying to take intensive security measures to this border and is attempting to build a wall on the border despite the difficult structure of the on it. This study aims to test the approach of the Paris School of securitization and the concepts proposed by Didier Bigo beyond the context of the European Union (EU) with a case-based theory test through the migration and immigration policies of the U.S. This approach, which has developed especially in the context of EU migration and border management practices, is being re-examined in the case of the U.S and the applicability of the theoretical framework to a different geography is being tested. Accordingly, the wall built on the Mexican border has been evaluated as a concrete case representing the material and discursive elements that stand out in the process of socially building security. At the same time, this study aims to be reinterpreted the U.S.'s immigration and immigration policies by going beyond the approaches often used in the current literature within the framework of the Paris School, which offers a negative and critical approach to security. The study also deals with how the security discourses shaped by the construction of immigrants in the form of cultural, economic and criminal threats transform migration and border policies. The analysis made with the theoretical tools offered by the Paris School reveals how the securitizing logic has become operational in the border policies of the U.S.; thus, the study provides both a theoretical depth to the discussions on the securitization of migration and shows the applicability of the Paris School approach to different political and geographical contexts. In addition, in the study, a five-stage (surveilled(wo)man, risk scoring, surveillance mechanisms, threat construction, punish(wo)man) based on Dual Surveillance by presenting the“Process from Surveillance to Punishment”diagram, it is aimed to provide an original framework to explain the multi-layered and multi-dimensional nature of migrant surveillance within the Ban-opticon.