Geç ergenlerde ayrılma-bireyleşme düzeyleri ile kişilerarası duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkide baba varlığının aracı rolü
The mediating role of father's presence in the relationship between separation-individualization levels and interpersonal emotion regulation skills in late adolescences
- Tez No: 967177
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BEYZA NAZ DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Ergenlikte Ayrılma Bireyleşme, Baba Varlığı, Kişilerarası Duygu Düzenleme, Geç Ergenlik, Babayla İlişki, Separation-Individuation in Adolescence, Paternal Presence, Interpersonal Emotion Regulation, Late Adolescence, Relationship with Father
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada, geç ergenlerde ayrılma-bireyleşme düzeyleri ile kişilerarası duygu düzenleme becerileri arasındaki ilişkide baba varlığının alt boyutu olan babayla ilişkinin aracı rolünün incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemi kolayda örneklem yöntemi ile ulaşılan 18-22 yaş aralığında 441 gönüllü katılımcıdan oluşmaktadır. Katılımcıların %51.9'u (n = 229) kadın, %48.1'i (n = 212) erkektir. Araştırmada tüm katılımcılara Sosyo- Demografik Veri Formu, Ergenlerde Ayrılma-Bireyleşme Ölçeği (SITA), Baba Varlığı Ölçeği ve Kişilerarası Duygu Düzenleme Ölçeği (IERQ) uygulanmıştır. Bu çalışmadaki verilerin istatistiksel analizleri IBM SPSS Statistics 27 programı kullanılarak yürütülmüştür. Parametrik test varsayımları karşılandığında, değişkenler arasındaki doğrusal ilişkileri değerlendirmek amacıyla Pearson Korelasyon Analizi uygulanmıştır. Araştırmanın temel hipotezlerini test etmek amacıyla, SPSS için PROCESS Macro v4.2 eklentisi kullanılarak Andrew F. Hayes (2018) tarafından geliştirilen Model 4 temelinde aracılık analizleri yapılmıştır. Elde edilen bulgular, ayrılma bireyleşme düzeyinin kişilerarası duygu düzenleme becerilerini anlamlı şekilde yordadığını göstermektedir. Bununla birlikte, ayrılma bireyleşme düzeyinin babayla ilişkiyi anlamlı ve negatif yönde etkilediği, babayla ilişkinin ise olumlu duyguları artırma düzeyini anlamlı ve pozitif yönde yordadığı belirlenmiştir. Ayrılma bireyleşmenin olumlu duyguları artırma üzerindeki toplam etkisi anlamlı bulunurken doğrudan etkisi istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Dolaylı etkinin anlamlı bulunması, babayla ilişkinin bu ilişki üzerinde tam aracılık ettiğini göstermektedir. Buna karşın, babayla ilişkinin sosyal model alma, yatıştırılma ve bakış açısı edinme alt boyutları üzerinde aracılık rolü bulunmamıştır. Sonuçlar, babayla ilişkinin yalnızca olumlu duyguları artırma boyutunda aracılık işlevi gördüğünü, diğer kişilerarası duygu düzenleme alt boyutlarında ise bu işlevi üstlenmediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the mediating role of the subdimension of paternal presence—specifically the relationship with the father—in the association between separation-individuation levels and interpersonal emotion regulation skills in late adolescents. The sample consisted of 441 voluntary participants aged between 18 and 22, recruited through convenience sampling. Of the participants, 51.9% (n = 229) were female and 48.1% (n = 212) were male. Participants completed the Socio-Demographic Data Form, the Separation-Individuation Test of Adolescence (SITA), the Paternal Presence Scale, and the Interpersonal Emotion Regulation Questionnaire (IERQ). Statistical analyses were conducted using IBM SPSS Statistics 27. When parametric assumptions were met, Pearson correlation analysis was performed to assess linear relationships between variables. To test the main hypotheses of the study, mediation analyses were conducted using Model 4 of the PROCESS Macro v4.2 for SPSS, developed by Andrew F. Hayes (2018). The findings revealed that separation-individuation significantly predicted interpersonal emotion regulation skills. Furthermore, separation-individuation levels negatively and significantly predicted the quality of the relationship with the father, while the relationship with the father positively and significantly predicted the enhancement of positive affect. Although the total effect of separation-individuation on enhancing positive affect was significant, the direct effect was not statistically significant. The significance of the indirect effect indicates that the relationship with the father fully mediated this association. In contrast, no mediating role was found for the relationship with the father in the subdimensions of social modeling, soothing, or gaining perspective. The results suggest that the relationship with the father functions as a mediator only in the enhancement of positive affect and does not serve this function in other dimensions of interpersonal emotion regulation.