Diazoksit tabanlı normokalemik kardiyopleji ile St. Thomas no-2 ve custodiol-HTK kardiyoplejilerinin miyokardiyal koruma etkinliklerinin izole sıçan kalbinde karşılaştırılması
Comparison of the myocardial protective efficacy of diazoxide-based normokalemic cardioplegia with St.Thomas no-2 and custodiol-HTK cardioplegia in the isolated rat heart
- Tez No: 967178
- Danışmanlar: PROF. DR. HALİL FATİH AŞGÜN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Diazoksit, Kardiyopleji, Langendorff, İskemi-reperfüzyon hasarı, Diazoxide, Cardioplegia, Langendorff, Ischaemia-reperfusion injury
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Hiperkalemik kardiyoplejik solüsyonlar, 20 yıldan uzun süredir kalp cerrahisi sırasında miyokardiyal korumanın temel taşı ve altın standardı olmuştur. Bununla birlikte, yüksek potasyum tarafından istirahat membran potansiyelinin depolarizasyonunun indüklenmesi sorunsuz değildir. Bazı çalışmalar, ATP'ye duyarlı potasyum kanal açıcı ajanların, iskemik miyokard üzerinde yararlı etkiler uyguladığını ve kalp koruyucu bir etki sağladığını göstermiştir. Bu ajanlar hiperkalemik kardiyoplejik solüsyonlarla birlikte kullanılmış ve çelişkili sonuçlar bildirilmiştir. Diazoksit bu maddelerden biridir ve mitokondriyal ATP kanallarını aktive ederek miyokard koruyucu etki gösterdiği çeşitli çalışmalarda belirtilmektedir. Bu çalışmada diazoksit birincil kardiyoplejik madde olarak kullanıldı ve normokalemik bir solüsyon ile uygulanarak, izole sıçan kalplerinde iskemireperfüzyon hasarını azaltma ve miyokardiyal fonksiyonları koruma potansiyeli araştırıldı. Çalışmada, Langendorff perfüzyon sisteminde izole sıçan kalpleri üzerinde yapılan deneyde diazoksit, Custodiol-HTK, St. Thomas ve kontrol kalpleri ile karşılaştırıldı. Çalışmada, kalp ağırlığı, aort basıncı, sol ventrikül gelişmiş basıncı, kalp hızı, dp/dt max-min değerleri, troponin, caspase-3 ve interlökin-6 parametreleri değerlendirildi. Çalışmada ayrıca, iskemireperfüzyon hasarının, ultrastrüktürel düzeydeki etkilerini değerlendirmek için transmisyon elektron mikroskobisi kullanıldı. Elde edilen verilere göre; diazoksitin kardiyoplejik ajan olarak kullanımının, klinikte mevcut durumda kullanılan kardiyoplejik solüsyonlar ile kardiyak parametreler açısından benzer etki gösterdiği tespit edildi. İskemi sonrası diazoksit v içerikli gruplarda troponin düzeylerinin, caspase-3 ve interlökin-6 seviyelerinde diğer gruplar ile benzer olduğu saptandı. Ek olarak diazoksit grubuna ait transmisyon elektron mikroskobu görüntülerinde ise düzenli sarkomer yapısı ve organize mitokondri lokalizasyonu tespit edildi. Çalışma sonuçlarımız, diazoksitin bağımsız bir kardiyoplejik ajan olarak kullanımının potansiyel faydaları olabileceğini ortaya koymakta ve bu alanda daha araştırma yapılması gerektiğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Hyperkalemic cardioplegic solutions have been the cornerstone and gold standard of myocardial protection during cardiac surgery for more than 20 years. However, the induction of depolarization of the resting membrane potential by high potassium is not without problems. Several studies have shown that ATP-sensitive potassium channel opening agents exert beneficial effects on ischemic myocardium and provide a cardioprotective effect. These agents have been used in combination with hyperkalemic cardioplegic solutions with conflicting results. Diazoxide is one of these agents and has been reported in several studies to exert cardioprotective effects by activating mitochondrial ATP channels. In this study, diazoxide was used as the primary cardioplegic agent and its potential to reduce ischemiareperfusion injury and preserve myocardial function in isolated rat hearts was investigated by administration with a normokalemic solution. In the study, diazoxide was compared with Custodiol-HTK, St. Thomas and control hearts in an experiment performed on isolated rat hearts in the Langendorff perfusion system. In the study, heart weight, aortic pressure, left ventricular developed pressure, heart rate, dp/dt max-min values, troponin, caspase-3 and interleukin-6 parameters were evaluated. Transmission electron microscopy was also used to evaluate the effects of ischemia-reperfusion injury at the ultrastructural level. According to the data obtained, it was determined that the use of diazoxide as a cardioplegic agent showed similar effects in terms of cardiac parameters with the cardioplegic solutions currently used in the clinic. Post-ischemia troponin levels, caspase-3 and interleukin-6 levels in diazoxide-containing groups were found to be similar to those in other groups. In addition, vii regular sarcomere structure and organized mitochondria localization were detected in transmission electron microscopy images of the diazoxide group. Our results suggest that the use of diazoxide as an independent cardioplegic agent may have potential benefits and suggest that further research is needed in this field.