Doğu Karadeniz bölgesinde yer alan küçük ve orta ölçekli orman ürünleri sanayi işletmelerinin yapısal analizi
Structural analysis in small and medium sized establishments in forest product industry at Blacksea region
- Tez No: 96721
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ CINDIK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Ürünleri Sanayi, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler, Yapısal Analizler VI, Forest Product Industry, Small and Medium Sized Establishments, Structural Analysis »OKUMAMASYOW MEKEZt
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bölgeler arasında oluşan gelişmişlik farklılıklarının azaltılabilmesinde etkin rol oynayan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeler kendi yapılarından ve dış çevre şartlarından kaynaklanan sorunlar nedeni ile çeşitli güçlükler içerisinde faaliyet göstermektedir. Üretim ve yönetim esnekliklerine sahip olan bu tür işletmeler gelişmiş ve gelişmekte olan değişik özelliklere sahip ülkelerin pazar yapılan, gelir dağılımları ve istihdam alanlarında etken konumda bulunmaktadırlar. Bu çalışmamızda ülkemizde gelişmişlik bakımından diğer bölgelere göre geri kalmış Doğu Karadeniz Bölgesi illeri (Artvin, Giresun, Gümüşhane, Rize, Trabzon ve Bayburt) ve bu illerde bulunan 63 ilçenin KOBİ niteliğindeki Orman Ürünleri Sanayi işletmelerinin mevcut durumlarının belirlenebilmesi amaçlanmıştır. Bu maksatla 63 yerleşim biriminde belirlenen, 341 adet örnek büyüklüğü kapsamında geliştirilmiş bulunan anket formu a'çık görüşme yöntemi uygulanarak doldurulmuştur. Sonuçların iller bazında değerlendirilmesi ile Doğu Karadeniz Bölgesindeki KOBİ niteliğindeki Orman Ürünleri Sanayi İşletmelerinde işletme fonksiyonlarının farklılaştırılması veya işletme içerisinde gerçek niteliklerine uygun bir biçimde değerlendirilmeleri pek az rastlanan bir işletme yapısını oluşturduğu belirlenmiştir. İstatistiki değerlendirme sonucunda tüm ilçelerin, işletmelerden elde edilen yapısal verilere bağlı kalarak beş homojen gruba ayrılabileceği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Structural Analysis in Small and Medium Sized Establishments in Forest Product Industry at Eastern Blacksea Region Small and medium sized establishments which play an important role in decreasing development differences among the regions are affected negatively due to the problems caused by their own structures and external environmental conditions. With production and management flexibility, these establishments are in a very effective position in market structures, income distribution, employment opportunities in developed and developing countries each having different characteristics. In this study, current situation and structural analysis of small and medium sized establishments in forest product industry were investigated in 63 towns and cities in 6 provinces in the East Blacksea Region. The region is relatively less developed than many other region in Turkey. The study was realized by utilizing questionnaire forms. The questionnaire forms were filled in by face to face communication method. Its a result a total of 341 questionnaire forms were filled out in 63 locations. Results revealed that management functions in small and medium sized establishments in forest product industry at Eastern Blacksea Region have not been utilized as efficiently and effectively as they should have been. Statistical analysis also showed that the locations surveyed could be classified into 5 homogeneous groups with respect to structural analysis.