Politikanın medyatikleşmesi bağlamında ikna paradigması ve yeni politika yapma biçimleri: 14 Mayıs 2023 Seçiminde 'Ak Parti Ve CHP' seçim kampanyaları analizi
The persuasion paradigm and new forms of policymaking in the context of the mediatization of politics: An analysıs of The Ak Party and CHP electıon campaıgns In The May 14, 2023 Electıons
- Tez No: 967271
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SÜLEYMAN ŞAHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, Public Relations
- Anahtar Kelimeler: Medyatikleşme, yeni politika, seçim kampanyaları, Mediatization, new politics, election campaigns
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Halkla İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Medya etkisinin günümüzde kendini göstermediği alan artık neredeyse yok denecek kadar azdır. Medya getirileri bağlamında medyatikleşme toplumsal, medya ve politika alanında etkisini göstermektedir. Medyatikleşmenin etkileri kapsamında, toplumun tüketim toplumu haline gelmesi, toplumsal alanda; medyanın içerik ve alan çeşitliğinin artması, medya alanında ve medya unsurlarının politika çalışmalarında çeşitli kullanım alanları bulması ve bu alanların sayısının artması da politika alanında dönüşüm yaşanmasına neden olmuştur. Bu dönüşümlerle toplum politikadan uzaklaşmış ve sadece eğlence, gösteri dünyasına odaklanır hale gelmiştir. Politikada yaşanan dönüşüm ile toplumun politikadan kopmaması yönünde çalışmalara medya unsurlarının desteğiyle, değişikliklerle politika şekillendirilmiştir. Seçim döneminde kampanya çalışması politikanın medyatik ayağından birini oluşturmaktadır. Bu çalışmalar ile ayrı seçmen gruplarına postmodern kampanya çalışmalarından yararlanılarak ulaşılmaya çalışılmaktadır. Bu bağlamda politikanın medyatikleşmesi ile ortaya çıkan yeni politika yapma biçiminde ön plana çıkan unsurlar bulunmaktadır. Bunlar, Amerikanlaşma, kişiselleştirilme, teatrelleşmesi (eğlencelik politika), uzmanlaşma/ profesyonelleşme ve negatif kampanyadır. Bu unsurlar politikanın yeniden şekillenmesine sebebiyet vermektedir, politika sahnede sergilenen bir gösteriye, eğlenceli sahne şovuna dönüşmektedir. Araştırmada 14 Mayıs 2023 Seçimlerinde AK Parti ve CHP'nin seçim kampanya materyalleri, içerik çalışmaları bu unsurlar çerçevesinde görseller, betimsel analiz yöntemi ile irdelenmiştir. Araştırma sonucunda her iki partinin de bu unsurların etkisinde çalışmalar yürüttüğü ve postmodern kampanya çalışmalarını gerçekleştirdikleri saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
There are almost no areas left today where the influence of the media is not felt. Within the framework of the opportunities provided by the media, mediatization manifests itself in the social, media, and political spheres. Within the scope of the effects of mediatization, the transformation of society into a consumer society in the social sphere, the increase in the diversity of content and platforms in the media sphere, and the various uses of media elements in political practices together with the growing number of such uses have led to transformations in the political sphere. As a result of these transformations, society has moved away from politics and become focused solely on the world of entertainment and spectacle. With the transformations experienced in politics, efforts have been made through the support of media elements and various changes to prevent society from becoming completely disengaged from politics, and politics has been reshaped accordingly. During election periods, campaign activities constitute one of the most visible dimensions of the mediatization of politics. Through these activities, efforts are made to reach different voter groups by making use of postmodern campaign strategies.In this context, certain elements stand out in the new forms of policymaking that have emerged with the mediatization of politics. These are: Americanization, personalization, theatricalization (politics as entertainment), professionalization/expertization, and negative campaigning. These elements have reshaped politics, turning it into a performance staged before the public, an entertaining show.In this study, the campaign materials and content of the Justice and Development Party (AK Party) and the Republican People's Party (CHP) during the May 14, 2023 elections were analyzed through descriptive analysis, supported by visuals, within the framework of these elements. The findings indicate that both parties conducted their campaign activities under the influence of these elements and adopted postmodern campaign strategies.