Factors affecting the estimation of reserves and ultimate pit limits
  1. Tez No: 9673
  2. Yazar: ERCÜMENT YALÇIN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET ÜNAL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
  6. Anahtar Kelimeler: Tahmin ''hatası, Cevher rezervleri, Variogram, Kriging, Nihai ocak sınırı, Error of Estimation, Ore reserves, Variogram, Kriging, ultimate pit limit
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
REZERV VE NİHAÎ AÇIK İŞLETME SINIRLARININ TAHMİNİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER Yalçın, Ercüment Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği Bölümü, Doktora Tezi Tez Yöneticisi: Y. Doç. Dr. Ahmet Ünal Haziran 1990, 160 Sayfa ÖZET Bu çalışmada, tipik masif bakır yatakları için rezerv, ekonomik bakır içeriği, toplara net değer ve nihai açık işletme sınırlarının hesaplanması sırasında yapılan hata miktarlarına cevher tenörü, numune sayısı, variogram modeli, sınır tenörü ve yatak geometrisindeki değişmelerin etkisi araştırılmaktadır. Sayısal bir benzeşim yöntemi kullanmak suretiyle ızgara düğüm noktalarında tenor değerleri üretilerek bir dizi bakır yatağı modellenmiştir. Tenör dağılımının log-normal olduğu varsayılmıştır. Altı rasgele/sabit varyans oranındaki küresel tip variogram kullanılmıştır. Ortalama blok tenörleri, kriging metoduyla tahmin edilmiş ve nihai açık işletme sınırını bulmak için iki boyutlu dinamik programlama algoritmasına göre yazılmış olan bilgisayar yazılımına veri olarak kullanılmıştır. Blok tenörleri, 5 değişik numune yoğunluğunda tahmin edilmiş ve hatalar hesaplanmıştır. vNumune yoğunluğunun azalması veya tanecik etkisinin artması ile tahminlerde yapılan hata miktarı artmaktadır. Tahminlere variogram parametrelerinin etkisinin ihmal edilebilir nitelikte olduğu bulunmuştur. Bununla beraber, etki mesafesinin tahminlere etkisi ise bu çalışma sırasında araştırılmamıştır, örtü tabakası kalınlığı ve cevher yatağı boyutlarının, tahminlerdeki hata miktarı üzerindeki etkileri de araştırılmıştır. Sınır tenörü veya örtü tabakası kalınlığının hata miktarını artırdığı, fakat cevher yatağının yatay yöndeki boyutlarının yapılan hata miktarını etkilemediği bulunmuştur. Bu çalışmadan elde edilen bir diğer önemli sonuç ise, nihai açık işletme sınırları içindeki toplam net değerin tahmininde yapılan yüzde hata, cevher rezervi hesaplanırken yapılan hatadan beş katı kadar büyük olabilmesidir ve bu nedenle daha büyük özen gerektirmektedir.
Özet (Çeviri)
FACTORS AFFECTING THE ESTIMATION OF RESERVES AND ULTIMATE PIT LIMITS YALÇIN, Ercüment Faculty of Engineering Department of Mining Engineering, Ph. D. Thesis Supervisor : Assist. Prof. Dr. Ahmet Ünal June 1990, 160 Pages ABSTRACT This research is aimed to determine the effects of spatial variation of grade, sampling density, variation modelling, cut-off grade, and deposit geometry on the errors of estimations of the reserves, economic copper content, total net value, and ultimate pit limits for typical massive copper deposits. A spectrum of copper deposits was numerically modelled on a rectangular mesh using the simulation method of turning bands. The grade was assumed to be distributed according to lognormal distribution. Spherical variograms with six random to structured variance ratios were used. The mean block grades were estimated using kriging method and used as input to computer program which employs the two - dimensional dynamic programming algorithm for ultimate pit limit design. The block grades were estimated at 5 different sampling densities and the errors were calculated. iiiIt is verified that the estimation error increases as the sampling density decreases or the nugget effect increases. The variogram parameters were found to have negligible effects on the estimations. However, the effect of the range is yet to be investigated. The effects of cut-off grade, overburden thickness, and ore deposit dimensions on the estimation errors were also determined. It was found that the estimation error increases as cut-off grade or overburden thickness increases, but is not affected by the lateral deposit dimensions. Another important finding of this study is that the percent estimation error of total net value inside the ultimate pit limits may be as large as five times that of ore reserves and therefore deserves more attention.