All-on-four konseptine göre yerleştirilen titanyum implantlar ile desteklenen farklı materyaller ile üretilmiş sabit dental protezlerin fotoelastik ve sonlu elamanlar stres analizleri ile incelenmesi
Investigation of fixed dental prosthesis produced with different materials supported by titanium implants placed according to the all-on-four concept by using photoelastic and finite element stress analysis
  1. Tez No: 548578
  2. Yazar: AHMET ÇALIŞKAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSA YÖNDEM
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
  6. Anahtar Kelimeler: All-on-four, dental implant, fotoelastik stres analizi, stres dağılımı, sonlu elemanlar stres analizi, All-on-four, dental implant, finite element stress analysis, photoelastic stress analysis, stress distribution
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Protetik Diş Tedavisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Dental implantlar fonksiyonel ve estetik rehabilitasyonda çığır açan bir gelişme olarak kabul edilmektedir. Dişsiz çenelerin implantlarla tedavisi posterior bölgedeki zayıf kemik kalitesi, uzun süreli dişsizliğe bağlı kemik hacmindeki yetersizlik ve alveolar kemiğin anatomik sınırlamaları gibi problemlerden dolayı sıklıkla karmaşık hale gelmektedir. Bu gibi kısıtlamaların üstesinden gelebilmek için“All-On-4”tekniği geliştirilmiştir. Bu tedavi tekniği, alt çene ve üst çenede 2 anterior ve 2 posterior olmak üzere toplam 4 implant ile desteklenen tam ark sabit bir protezi kapsamaktadır. İmplant destekli sistemlerin uzun dönemdeki başarısını etkileyen en önemli faktör biyomekaniktir. Protezler teslim edildikten sonra uzun dönemdeki implant başarısızlıkları genel olarak biyomekanik komplikasyonlara dayanır. Bu çalışmada, atrofik mandibulada All-On-4 tekniğine göre yerleştirilen implantlar üzerine farklı altyapı materyalleri kullanılarak dizayn edilen protetik restorasyonların stres iletimi, farklı stres analizi yöntemleri ile incelenmesi ve analiz yöntemlerinin birbiri ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla fiberle güçlendirilmiş rezin, PEEK, zirkonya ve metal altyapılar üretilmiş bunun yanında üç boyutlu sanal modelleri oluşturmuş, analizler için fotoelastik ve sonlu elemanlar stres analizleri kullanılmıştır. Çalışmada implant ve çevre dokularda metal ve zirkonya gibi rijit altyapılarda fiber ve PEEK gibi elastik materyallere göre daha düşük stres değerleri ölçüldü. Materyalin kendi içinde oluşan stresler değerlendirildiğinde elastik modülü düşük olan fiber ve PEEK altyapılarda daha düşük stresler görüldü. Fotoelastik ve sonlu elemanlar stres analizleri implant ve çevre dokularda benzer stres sonuçları verdi. Dolayısıyla, sonuçları birbirlerini destekledi
Özet (Çeviri)
Dental implants are recognized as a breakthrough in functional and aesthetic rehabilitation. Treatment of the edentulous jaws with implants is often complicated by problems such as poor bone quality in the posterior region, lack of bone volume due to prolonged edentulism, and anatomical limitations of the alveolar bone. In order to overcome such restrictions, 'All-On-4' technique has been developed. This treatment technique includes a complete arc fixed prosthesis supported by a total of 4 implants including 2 anterior and 2 posterior in the lower jaw and upper jaw. The most important factor affecting the long-term success of implant supported systems is biomechanics. Long-term implant failures after prosthesis delivery are generally based on biomechanical complications. The aim of this study was to investigate the prosthetic restorations designed by using different substructure materials on the implants placed according to All-On-4 technique in atrophic mandible with different stress analysis methods and compare the methods each other. For this purpose, fiber-reinforced resin, PEEK, zirconia and metal substructures were manufactured also 3D virtual models were formed and photoelastic and finite element stress analyzes were used. In the study, lower stress values were measured in rigid substructures such as metal and zirconia than elastic materials such as PEEK and fiber. When stresses of the material were evaluated, lower stresses were observed in fiber and PEEK infrastructures with low elastic modulus. Photoelastic and finite element stress analyzes gave similar stress results to the implant and surrounding tissues. Therefore, the results supported each other