Türk edebiyatında deneysel öykü
The experimental short story in Turkish literature
  1. Tez No: 967304
  2. Yazar: BEYZA ERTEM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ŞÜKRÜ ÇORUK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: deneysel edebiyat, Türk öyküsü, yazım stratejileri, okur konumları, experimental literature, Turkish short story, writing strategies, reader positions
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 602
Özet
Bu tez, Türk edebiyatında deneysel öykünün kavramsal, biçimsel ve estetik sınırları için bir harita çizmeyi amaçlamaktadır. Sanatın doğası, yazınsal türlerin geçişkenliği ve melezliği, edebî normlara karşı geliştirilen yaratıcı itirazlar bağlamında deney, deneysel ve deneysellik kavramlarının ele alındığı çalışmamızda; Türk öyküsünün merhalelerinde rastlanan deneysel görünümler, seçilen metinler üzerinden ortaya koyulmuştur. Deney kavramının modernizm ve postmodernizmdeki yeri, deneysel ile avangard arasındaki sınır gibi tartışma konularının yanı sıra yazınsal bir tür olarak öykünün dönüşümü, alt türleri ve anlatı yapıları incelenmiştir. Deneysel yazında yazar ve okurun değişen konumları; üretim, yorum ve anlam süreçleri üzerinden değerlendirilmiştir. Türk edebiyatında tespit edilip örnek metin olarak teze alınan deneysel öyküler, üretildikleri yapısal stratejilere göre sınıflandırılmış, belirlenen kategorilerin altında gösterdikleri ortak özelliklere göre yorumlanmıştır. Bu çalışma, deneysel öyküyü yalnızca türün içinde içeriksel ve biçimsel bir sapma olarak değil, yazarlık pratiğini dönüştüren, okuru yeniden konumlandıran ve edebiyatın kurumsal sınırlarını sorgulayan dinamik bir yazın alanı olarak değerlendirmekte ve gelecekteki araştırmalar için kavramsal bir çerçeve önermektedir.
Özet (Çeviri)
This dissertation aims to map the conceptual, formal, and aesthetic boundaries of the experimental short story in Turkish literature. Within the framework of the nature of art, the fluidity and hybridity of literary genres, and the creative objections raised against literary norms, this study examines the concepts of experiment, experimental, and experimentalism, and demonstrates the manifestations of experimentalism in different periods of the Turkish short story through selected texts. In addition to discussions such as the place of experiment within modernism and postmodernism, and the boundary between the experimental and the avant-garde, the transformation of the short story as a literary genre, its subgenres and narrative structures are analyzed. The changing positions of the author and the reader in experimental writing are evaluated through production, interpretation, and meaning-making. The experimental short stories identified in Turkish literature and included in the dissertation have been classified according to the structural strategies through which they were produced and interpreted in light of the common features they display under the defined categories. This study approaches the experimental short story not merely as a formal or thematic deviation within the short story genre, but as a dynamic literary field that transforms the practice of authorship, repositions the reader, and questions the institutional boundaries of literature, while also offering a conceptual framework for future research.