Tek istasyon üç bileşen yüzey dalgası kayıtlarının analizinden depremlerin odak mekanizması çözümleri ve sismik kaynak tespiti
Seismic source determination and focal mechanism of eartquakes from and analysis of single-station three component surface wave recordings
  1. Tez No: 96732
  2. Yazar: SALİH LİVAOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÖZCAN ÇAKIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeofizik Mühendisliği, Geophysics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Moment tensör, Yüzey dalgası, Fay düzlemi, Sentetik sismogram, Ters çözüm, Odak mekanizması, Sismik moment. V, Moment tensor, Surface wave, Fault plane, Synthetic seismogram, Inversion, Focal mechanism, Seismic moment VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeofizik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET Bu çalışmada, moment tensör bileşenlerinin ters çözümünü elde etmek için tek istasyon üç bileşen yüzey dalga kayıtlarının kullanılabilirliği araştırılmıştır. Kullandığımız yöntemin geçerliliği Güney Yunanistan, Kuzey İran, Güneydoğu Tayvan ve Arap Denizi deprem kayıtları üzerinde test edilmiştir. Ayrıca yöntemin geçerliliği sentetik sismogramlar üzerinde test edilmiştir. Gerçek veriler ve sentetik sismogramlar üzerine yapılan çalışmalar neticesinde uygulanan yöntemin geçerli sonuçlar verdiği gösterilmiştir. Deprem derinliği için önceden bir bilgiye sahip olmamızda yarar görülmüştür. Derinliğin doğru tespiti için, denklem sistemlerinin gerçel ve sanal kısımlarının ayrı ayrı ters çözümü yapılmıştır. Bulunan sonuçlara bakıldığında kararlılığın olduğu yer aranan derinliği vermiştir. Kullandığımız yöntemin amaçlarından biri, depremin oluşumundan kısa bir zaman sonra odak mekanizması çözümünü elde etmektir. Böyle bir işlem, deprem olduktan birkaç saat içinde depremin sismik momentini ve fay düzlemi çözümünü elde etmekte kullanılabilir. Ayrıca bu yöntemle geçmişte olan depremlerin odak mekanizması parametreleri de bulunabilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Seismic Source Determination and Focal Mechanism of Earthquakes from an Analysis of Single- Station Three Component Surface Wave Recordings The possibility of using single station three-component surface- wave records for inversion of seismic moment tensor of an earthquake has been investigated in details. The application of the method is tested using Southern Greece, Northern Iran, Southeast Taiwan and Arabian Sea earthquakes. It is also tested on synthetic seismograms. Applications on the data and synthetic seismograms show that the method is quite accurate. When applying the single-station method, it is necessary to have an a priori knowledge of the focal depth. Separate inversions of the real and imaginary parts of a system of equations give us a reasonable estimate of the focal depth. One of the purposes of the current method is to determine the focal mechanism solution in an emergency procedure, just after an occurrence of an earthquake. Such a procedure may be implemented to get both the seismic moment and rough estimate of the fault plane solution within a few hours. Another interest of the method would be to determine the focal mechanism parameters of the past earthquakes.