Basit eğilme etkisinde yüksek performanslı kiriş hesabı için gerilme-şekildeğiştirme ve eşdeğer gerilme dağılım parametrelerinin araştırılması
Investigation of stress-strain and equivalent stress distribution models for calculation of high performance concrete beams in flexure
  1. Tez No: 96742
  2. Yazar: ERTEKİN ÖZTEKİN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. METİN HÜSEM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yüksek Performanslı Beton, Basit Eğilme, Gerilme- Şekildeğiştirme Modeli, Yüksek Performanslı Betonarme Kirişler, Gerilme dağılım parametreleri, High Performance Concrete, Stress-strain, Reinforced Concrete Beams, Parameters of Stress Distribution **SSXS5te*
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Yüksek performanslı beton konusunda bugüne kadar bir çok araştırma yapılmış olmasına rağmen bu betonun özelikleri henüz geleneksel betonunki kadar belirlenebilmiş değildir. Gerçekten de, bu gün yürürlükte bulunan yönetmeliklerde betonarme ve öngerilmeli beton yapıların hesap ve projelendirilmesinde yeterli hassasiyetle kullanılmakta olan bağıntı, hüküm ve önerilerin bir çoğu basınç dayanımı yaklaşık 40 MPa'a kadar olan betonlar üzerinde gerçekleştirilmiş olan deneylerden elde edilen verileri temel almaktadır. Bunların daha yüksek dayanımlı betonlarla inşa edilen yapılarda da aynı hassasiyetle kullanılıp kullanılamayacağı henüz tam olarak ortaya konabilmiş değildir. Durum böyle olunca, basit eğilme etkisindeki yüksek performanslı betonarme kiriş hesabı için yüksek performanslı betonların uygun teorik gerilme-şekildeğiştirme modelini ve bu model yardımıyla eşdeğer dikdörtgen gerilme dağılım parametrelerinin araştırılması bu çalışmanın temel amacını teşkil etmektedir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma, toplam dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölüm genel bilgiler bölümü olup, ikinci bölümde bu çalışmanın amacı doğrultusunda basit eğilme etkisindeki yüksek performanslı betonarme kiriş hesabı için, gerilme- şekildeğiştirme modelinin, eşdeğer dikdörtgen gerilme dağılım parametrelerinin elde edilmesi üzerinde durulmaktadır. Çalışmanın bütününden çıkartılabilecek sonuç ve öneriler üçüncü bölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar dizini izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, yüksek performanslı betonla inşa edilen yapıların projelendirilmesi için, bu gün yürürlükte bulunan "Betonarme Yapıların Hesap ve Yapım KurallarT'nın geçerli olmadığını, bu çalışma kapsamında geliştirilen gerilme- şekildeğiştirme modeli ve belirlenen eşdeğer dikdörtgen gerilme dağılım parametreleriyle basit eğilme etkisindeki kirişler için yapılan hesapların deneysel sonuçlara daha yakın olduğunu, dolaysıyla da, yüksek performanslı betonarme kirişlerin hesabında kullanılabileceğini ortaya koymuş bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Investigation of stress-strain and equivalent stress distribution models for calculation of high performance concrete beams in flexure Despite so many investigations have been performed on high performance concrete, the properties of this concrete are not known as well as those of the traditional concrete. Indeed, most of the equations, rules and suggestions in the codes which are used in the design of reinforced concrete and prestressed concrete structures are developed from the data obtained from experimental studies made on concrete that have a strength of less than about 40 MPa. It is not exactly known that they could be used in the design of structures constructed by using high performance concrete. Therefore the main purpose of this study is that investigate stress-strain and equivalent distribution models parameters for calculation of high performance concrete beams in flexure. The study done for purpose consist of three chapters. In the first chapter, general information presented. In the second Chapter, studies made for calculation of high performance concrete beams in flexure to obtain stress-strain and equivalent stress distribution parameters. The conclusions drawn from the results of this study and suggestions are summarized in the third chapter. This last chapter is followed by the list of references. The conclusions obtained from this study showed that“ Buildings Code Requirements for Reinforced Concrete”which is valid can not be used in the design of structures constructed by using high performance concrete, calculations of high performance concrete beams which obtained from developed stress-strain model and determined stress distribution parameters are closer to experimental results. So this model and parameters can be use in calculations of high performance concrete beams.