Mono (t-BuBP) ve tetra bromometil benzoil peroksitler (BDBP) / ZnCl2 başlatıcı sistemi ile tetrahidrofuranın (THF) katyonik polimerizasyonu
Cationic polymerization of tetrahydrofuran (THF) by the mono (t-BuBP) and tetra bromomethyl benzoyl peroxides (BDBP) / ZnCl2 initiating system
  1. Tez No: 96743
  2. Yazar: DİLEK KUL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Makromonomerik Peroksi Başlatıcı, Blok Kopolimer, Multikomponent, Graft Kopolimer, Şişme Oranı. VI, Macromonomeric Peroxy Initiator, Block Copolymer, Multicomponent, Graft copolymer, Swelling Ratio. vn
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Makromonomerîk peroksi başlatıcılar, poli tetrahidrofüran (Poli-THF), mono ve tetra bromometil benzoil peroksit / ZnCfe başlatıcı sistemi kullanılarak tetrahidrofuranın (THF) katyonik polimerizasyonu ile sentezlendi. Yaşayan katyonik polimerizasyon zinciri potasyum metakrilat tuzu ile sonlandınldı ve makromonomerik peroksi başlatıcının ucuna vinil grubu bağlandı. Vinil grubu tayini yapıldı. Elde edilen başlatıcılar ^-NMR, FT-IR ve GPC teknikleriyle karakterize edildi. 80°C'de farklı zamanlarda makramonomerik Poli- THF başlatıcılann metil metakrilat ile blok kopolimerizasyonu sonucu çapraz bağlı Poli (THF-b-MMA) blok kopolimerler elde edildi. Çözünen ve çözünmeyen kısımlar birbirinden ayrıldı. Çapraz bağlı blok kopolimerlerin şişme oranlarının, polimerizasyon reaksiyon süresi arttıkça azaldığı görüldü. Peroksİjen grubu içeren çapraz bağlı Poli (THF-b-MMA) blok kopolimerleri stiren, S, ile 90°C'de 8 saat polimerleştirildi. Böylece çapraz bağlı Poli (THF-b-MMA-b-S) multikomponentler elde edildi. Çözünen ve çözünmeyen kısımlar birbirinden ayrıldı. Çapraz bağlı multikomponentlerin CHCVdeki şişme oranlan incelendi. Peroksİjen grubuna sahip makromonomerik Poli-THF başlatıcılar kullanılarak Polibutadien ile 90°C'de graft kopolimerler elde edildi. Çözünen ve çözünmeyen kısımlar birbirinden ayrıldı ve çapraz bağlı graft kopolimerlerin CHCfe'deki şişme oranlan incelendi. Aynca; sentezlenen blok kopolimerler, multikomponent ve graft kopolimerlerin karakterizasyonu FT-IR spektrofotometresiyle yapıldı.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Cationic Polymerization of Tetrahydrofuran (THF) by the Mono (t-BuBP) and Tetra Bromomethyl Benzoyl Peroxides (BDBP) / ZnCfe Initiating System Macromonomeric peroxy initiators, poly tetrahydrofuran (Poly-THF=inimer) were synthesized via cationic polymerization of tetrahydrofuran (THF) by the mono and tetra bromomethyl benzoyl peroxides / ZnCfe initiating system. The living cationic polymer chain was terminated by using potassium methacrylate salt and the vinyl group was added the end of macromonomeric peroxy initiator. The amount of vinyl group was determinated. The initiators were characterized by 'H-NMR, FT-IR and GPC tecniques. Crosslinked Poly (THF-b-MMA) block copolymers were obtained as a result of the block copolymerization with methyl methacrylate (MMA) of macromonomeric Poly-THF initiators in different times at 80°C. The soluble and insoluble parts of block copolymers were seperated. The swelling ratios of the crosslinked block copolymers were investigated. It was seen that the swelling ratios of crosslinked Poly (THF-b-MMA) block copolymers decreased in CHCI3 when the polymerization time increased. The crosslinked Poly (THF-b-MMA) block copolymers containing peroxygen groups were polymerized with styrene, S, for 10 hours at 90°C. Thus the crosslinked Poly (THF-b-MMA-b-S) multicomponents were obtained. The soluble and insoluble parts were seperated. The swelling ratios of the crosslinked multicomponents were examined in CHCI3. Graft copolymers were obtained by using macromonomeric Poly-THF initiators having peroxygen group with polybutadiene (PBd) for 6 hours at 90°C. The soluble and insoluble parts were seperated. The swelling ratios of crosslinked graft copolymers were investigated in CHCI3. The characterization of the block copolymers, multicomponents and graft copolymers synthesized were also done by FT-IR spectrometer.