Deneysel epilepside metilprednizolon'un etkisinin elektrofizyolojik olarak incelenmesi
Electrophysiological investigation of the effect of methylprednisolone in experimental epilepsy
- Tez No: 967420
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ABDULKADİR TAŞDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Fizyoloji, Nöroloji, Biology, Physiology, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Elektrofizyoloji, Epileptiform aktivite, Nöroinflamasyon, Penisilin modeli, Sentetik glukokortikoid, Electrophysiology, Epileptiform activity, Neuroinflammation, Penicillin model, Synthetic glucocorticoid
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Epilepsi, beyindeki aşırı elektriksel deşarjların neden olduğu tekrarlayan provoke edilmemiş nöbetler geçirme eğilimi ile karakterize nörolojik bir hastalıktır. Bu hastalığın nedenleri arasında beyin hasarları, konjenital anomaliler, genetik faktörler, enfeksiyonlar, onkolojik nedenler yer almakla birlikte birçok vakada altta yatan sebepler bilinmemektedir. Nöbetler nöroinflamasyona sebep olabilirken aynı zamanda nöroinflamasyon doğrudan nöbetlerin oluşumunda da tetikleyici bir rol oynayabilir. Bu durum epilepsi ile nöroinflamasyon arasında çift yönlü bir ilişkinin varlığını göstermektedir. Metilprednizolon, anti-inflamatuar ve immünsüpresif özellikleriyle bilinen sentetik bir kortikosteroiddir. Metilprednizolon merkezi sinir sisteminin başlıca inhibitör nörotransmitteri olan γ-aminobütirik asit (GABA) reseptörleri aracılığıyla nöronal uyarılabilirliği modüle etmektedir. Bu çalışmada, 500 IU intrakortikal penisilin ile epilepsi modeli oluşturulmuş 8 haftalık ve üzeri, 270-350 g ağırlığındaki erkek Wistar albino sıçanlarda, metilprednizolonun 10 mg/kg ve 40 mg/kg dozlarının elektrofizyolojik etkileri değerlendirildi. Hayvanlar; kontrol, penisilin (500 IU, i.c.), 10 mg/kg metilprednizolon i.p. ve 40 mg/kg i.p. metilprednizolon grupları olmak üzere dört gruba ayrıldı. Uygun vida elektrotlarla son madde verilmesinden en az 180 dk. sonrasına kadar ECoG kayıtları PowerLab/16SP ile alındı. Elde edilen elektrofizyolojik kayıtların sayısal verilere dönüştürülmesi LabChart 7.0 yazılımı ile yapıldı. Veriler MS Excel ile düzenlendikten sonra istatistiksel olarak değerlendirildi. Hem 10 mg/kg grubunda hem de 40 mg/kg metilprednizolon grubunda penisilin grubuyla karşılaştırıldığında kayıtların sonuna kadar tüm zaman noktalarında epileptiform deşarjlarında anlamlı bir azalma görüldü. Düşük doz ve yüksek doz uygulaması kendi arasında nöbet frekansını değiştirme bakımından anlamlı değildi. Sonuç olarak metilprednizolonun nöroinflamasyonu bastırarak bu antikonvülzüf etkiyi gösterdiği belirlendi.
Özet (Çeviri)
Epilepsy is a neurological disorder characterized by a tendency to have recurrent unprovoked seizures caused by excessive electrical discharges in the brain. Causes of this disease include brain injuries, congenital anomalies, genetic factors, infections, oncologic causes, but in many cases the underlying causes are unknown. Seizures can cause neuroinflammation, while neuroinflammation can also play a triggering role in the formation of seizures. This suggests a bidirectional relationship between epilepsy and neuroinflammation. Methylprednisolone is a synthetic corticosteroid known for its anti-inflammatory and immunosuppressive properties. Methylprednisolone modulates neuronal excitability through γ-aminobutyric acid (GABA) receptors, the major inhibitory neurotransmitter of the central nervous system. In this study, the electrophysiological effects of methylprednisolone at doses of the 10 mg/kg and 40 mg/kg were evaluated in 8-week-old male Wistar albino rats weighing 270-350 g, which were induced epilepsy model with 500 IU intracortical (i.c.) penicillin. Animals were divided into four groups as control, penicillin (500 IU, i.c.), 10 mg/kg methylprednisolone (i.p.) and 40 mg/kg (i.p.) methylprednisolone groups. ECoG recordings were obtained with PowerLab/16SP until at least 180 min after the administration of the last substance with appropriate screw electrodes. The obtained electrophysiologic recordings were converted into numerical data using LabChart 7.0 software. After the data was organized with MS Excel, it was statistically evaluated. There was a significant decrease in epileptiform discharges in both 10 mg/kg and 40 mg/kg methylprednisolone groups compared to the penicillin group at all time points until the end of records. The low-dose and high-dose applications were not significantly different from each other in terms of changing seizure frequency. In conclusion, it was determined that methylprednisolone showed this anticonvulsive effect by suppressing neuroinflammation.