Bazı pilosella hill (compositae) türlerinin morfolojik ve anatomik yönden incelenmesi
Morphological and anatomical studies of some species of pilosella hill (compositae)
- Tez No: 96744
- Danışmanlar: PROF.DR. OSMAN BEYAZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Pilosella, Sistematik, Anatomi TEC fteSUCÖĞRETİM KÜRÜU MKÛMANTASVON.MERMOİ, Pilosella, Systematic, Anatomy VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 42
Özet
ÖZET Bu çalışmada 4 Pilosella (Compositae) türü morfolojik ve anatomik yönden incelenmiştir. İncelenen örnekler Trabzon ve Gümüşhane illerinden 1999 yılında bitkilerin vejetasyon döneminde toplanmıştır. Toplanan bitkiler herbaryum ve fiksasyon materyalleri şeklinde saklanmıştır. Morfolojik incelemeler ve türlerin teşhisi herbaryum materyallerinden yapılmıştır. Anatomik incelemeler için 4 Pilosella (P. officinarum, P. bauhini, P. hypeuryum, P. densiflora) türünün kök ve gövdesinden enine kesit, yapraktan ise hem enine hem de yüzeysel kesitler alınmıştır. Kesitler boyandıktan sonra daimi preparat haline getirilmiştir. İncelenen türlerin morfolojik ve anatomik şekilleri mikroskoplardan orijinal olarak çizilmiştir. Bu çalışmada incelenen türlerin mukayeseli anatomileri ilk defa yapılmıştır. İncelenen türlerin anatomilerin tipik dikotiledon otsu bitkilerin anatomik yapılarına benzediği görülmüştür. Bununla beraber türler arasında anatomik bakımdan bazı farklılıklar tespit edilmiştir. P. bauhinVde diğer türlerden farklı olarak kökte epidrermis iki sıradan oluşmakta ve yaprakta üç iletim demeti yer almaktadır. P. hypeuryum'ûa. ise diğer türlerden farklı olarak gövdenin öz kısmının sklerankima hücrelerinden oluştuğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Morphological and Anatomical Studies of Some Species of Pilosella Hill (Compositae) In this study, 4 Pilosella (Compositae) species were examined in point of morfological and anatomical features. The examined species were collected in their vegetation periods from Trabzon and Gümüşhane in 1999. The collected plants are protected as herbarium and stock materials. Identifications of the species and the morphological investigations were determined from herbarium materials. During anatomical study, cross sections were taken from the roots and stems of 4 Pilosella species (P. officinarum, P. bauhini, P. hypeuryum, P. densiflora) breadthly. From the leaves of the species, cross sections were taken breadthly and also superficially. After coloring the all taken cross sections, the permanent slides were prepared from them. In this study, compared anatomy of the determined species are investigated firstly. It's seen that the anatomical properties of these species are similar with the typical anatomy of the dicotyledons. But, some anatomical differences are found among the species. There are two rows exzodermis in the roots and three vasculer bundles in the leaves in P. bauhini, in contrary to the other investigated species. The central parts of the P. hypeuryum' s stems consist of sclerenchymatic cells as a difference from other species.