İnsansız hava aracı (İHA) ile sürü analizi ve yönetiminde derinöğrenme tekniklerinin kullanılması
Using deep learning techniques in herd analysis and management with unmanned aerial vehicles (UAVs)
  1. Tez No: 967434
  2. Yazar: ÇETİN YALÇIN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUSUF YARGI BAYDİLLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İnsansız Hava Aracı (İHA), derin öğrenme, sürü analizi, veri artırma, Tarım 4.0, nesne tespiti, Unmanned Aerial Vehicle (UAV), deep learning, herd analysis, data augmentation, Agriculture 4.0, object detection
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hakkari Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
Tarım 4.0 devrimiyle birlikte insansız hava araçları (İHA) ve derin öğrenme tekniklerinin entegrasyonu, hayvancılık sektöründe önemli yeniliklere kapı aralamaktadır. Bu tez çalışmasında, İHA görüntüleri ile modern nesne tespiti algoritmaları ve veri artırma stratejileri bir araya getirilerek sürülerin etkin ve doğru biçimde izlenmesi amaçlanmıştır. Batman ili Kozluk ilçesinde SJRC F22S Pro 4K kameralı İHA ile farklı irtifalarda çekilen toplam 131 keçi ve 1531 sığır görüntüsünden oluşan çok ölçekli bir veri seti oluşturulmuştur. Bu veri seti, hem küçük nesne boyutları (32–64 piksel) hem de değişken irtifa koşulları (0.5 m – 30 m) açısından literatürde nadir görülen bir zenginliğe sahiptir. Çalışma kapsamında sekiz temel nesne tespiti algoritması—SSD, RetinaNet, YOLOv3, DETR, Faster R-CNN, Deformable DETR, EfficientDet, Cascade R-CNN—ile birlikte YOLOv5, YOLOv8 ve son sürüm YOLO11 mimarilerinin farklı varyantları detaylı biçimde karşılaştırılmıştır. Toplamda 20'den fazla model yapılandırması incelenmiştir. Cascade R-CNN modelinin sığır görüntülerinde en yüksek mAP değerine (%89,8), YOLOv8m modelinin ise her iki veri setinde dengeli ve güçlü bir performansa (Sığır: %92,3, Keçi: %70,8 mAP50) sahip olduğunu göstermiştir. Modern veri artırma tekniklerinin (CutMix, CutOut, MixUp, Mosaic) model performansı üzerindeki etkisi detaylı olarak incelenmiş; özellikle orijinal veriyle harmanlanan artırma stratejilerinin doğruluk oranlarını anlamlı düzeyde artırdığı gözlemlenmiştir. Örneğin, keçi veri setinde Orijinal + Mosaic kombinasyonu, Cascade R-CNN'in performansını %11,4 artırarak 0,751 mAP değerine çıkarmıştır. Sığır veri setinde ise Orijinal + CutOut, en iyi sonucu %93,0 mAP50 ile vermiştir. Yüksek irtifadan çekilen görüntülerde ortalama %22,4 mAP kaybı, düşük irtifada ise yaklaşık %5 mAP düşüşü gözlemlenmiştir. Bu durum, model eğitiminde irtifa ve nesne ölçeği uyumunun kritik rol oynadığını ortaya koymuştur. Sonuç olarak, bu tez çalışması, farklı mimarilerin kıyaslamalı analizi, zorlu tarımsal koşullarda model başarımı ve veri artırma stratejilerinin etkinliği konularında önemli katkılar sunmuştur. YOLOv8m ve Cascade R-CNN gibi modellerin dikkatli veri ön işleme ve artırma yaklaşımlarıyla güçlendirilmesi, esnek ve veriye özgü model seçimlerinin İHA tabanlı hayvancılık izleme sistemlerinin doğruluk, hız ve genelleme kapasitesini artırma potansiyeline sahip olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
With the Agriculture 4.0 revolution, the integration of unmanned aerial vehicles (UAVs) and deep learning techniques is opening the door to significant innovations in the livestock sector. This thesis aims to enable the effective and accurate monitoring of animal herds by combining UAV imagery with modern object detection algorithms and data augmentation strategies. A multi-scale dataset was created using an SJRC F22S Pro 4K UAV at various altitudes in the Kozluk district of Batman, consisting of 131 goat and 1,531 cattle images. This dataset is notably rich in terms of both small object sizes (32–64 pixels) and variable altitude conditions (0.5 m – 30 m), making it a rare contribution to the existing literature. Within the scope of the study, eight major object detection algorithms—SSD, RetinaNet, YOLOv3, DETR, Faster R-CNN, Deformable DETR, EfficientDet, and Cascade R-CNN—were compared in detail alongside various variants of the YOLOv5, YOLOv8, and the latest YOLO11 architectures. In total, over 20 model configurations were evaluated. The Cascade R-CNN model achieved the highest mAP on the cattle dataset (89.8%), while YOLOv8m demonstrated a balanced and strong performance across both datasets (Cattle: 92.3%, Goats: 70.8% mAP50). The impact of modern data augmentation techniques (CutMix, CutOut, MixUp, Mosaic) on model performance was analyzed in depth. It was observed that hybrid strategies combining Orijinal data with augmentation methods significantly improved accuracy rates. For instance, in the goat dataset, the Orijinal + Mosaic combination enhanced Cascade R-CNN's performance by 11.4%, reaching 0.751 mAP. In the cattle dataset, Orijinal + CutOut achieved the best result with 93.0% mAP50. An average loss of 22.4% mAP was observed in high-altitude images, while at lower altitudes, the decrease was approximately 5%. These findings highlight the critical importance of aligning model training with object scale and operational altitude. In conclusion, this thesis provides substantial contributions through comparative analysis of different architectures, model performance under challenging agricultural conditions, and the effectiveness of data augmentation strategies. Enhancing models like YOLOv8m and Cascade R-CNN with careful preprocessing and augmentation approaches shows that flexible, data-specific model selection has the potential to improve the accuracy, speed, and generalization capacity of UAV-based livestock monitoring systems.