Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Türkiye Türkçesi ve Türkmen Türkçesi ses yapılarının karşıtsal çözümlemesi
Comparative analysis of Türkiye Turkish and Turkmen Turkish sound structures in teaching turkish as a foreign language
- Tez No: 967469
- Danışmanlar: PROF. DR. KUTHAN KAHRAMANTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Türkmen Türkçesi, Türkiye Türkçesi, Ses Yapısı, Karşılaştırma, Turkmen Turkish, Turkish, Sound Structure, Comparison
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Türkmen Türkçesi, Türk dil ailesinin Oğuz grubu içinde yer alan ve tarihsel süreçte Çağatay Türkçesinden etkilenerek hem Batı (Oğuz) hem de Doğu (Karluk) Türkçesine ait dilsel özellikleri sentezleyen bir lehçedir. Bu araştırma, yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde Türkiye Türkçesi ile Türkmen Türkçesinin ses yapılarındaki benzerlik ve farklılıkları sistematik bir şekilde karşılaştırmayı amaçlamaktadır. İncelemede, her iki lehçenin standart formları temel alınmış; ancak dilsel çeşitliliği yansıtmak amacıyla bölgesel ağız örneklerinden de destek alınmıştır. Karşılaştırmalı analiz, şu konular üzerinde odaklanmıştır: İki lehçenin ses dağılımı, uyum kuralları ve tarihsel evrim, sesletim farklılıkları, ünlü uyumu kuralları. Ayrıca Türkiye Türkçesi ile Türkmen Türkçesinin yabancı dillerin öğrenilmesi ve öğretilmesi sırasında ortaya çıkan zorlukları ve farklılıkları tespit edilmiştir. Bu çalışmada, ses ve ses yapıları bakımından bu iki dilin birbiriyle benzer ve farklı olan yönleri tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Turkmen Turkish is a dialect that is included in the Oghuz group of the Turkish language family and has been influenced by Chagatai Turkish throughout the historical process and synthesizes the linguistic features of both Western (Oghuz) and Eastern (Karluk) Turkish. This research aims to systematically compare the similarities and differences in the sound structures of Turkish and Turkmen Turkish in teaching Turkish as a foreign language. The standard forms of both dialects were taken as a basis in the study; however, support was also taken from regional dialect examples in order to reflect linguistic diversity. The comparative analysis focused on the following topics: Sound distribution of the two dialects, harmony rules and historical evolution, pronunciation differences, vowel harmony rules. In addition, the difficulties and differences that arise during the learning and teaching of foreign languages between Turkish and Turkmen Turkish were determined. In this study, the similar and different aspects of these two languages in terms of sound and sound structures were determined.