İki dilli ırak Türkmenlerinin yabancı dil olarak Türkiye Türkçesi öğreniminde televizyonun rolü
The role of television in the learning of Turkish language as a foreign language of bilingual Iraqi Turkmens
  1. Tez No: 671887
  2. Yazar: FATIMAH JUMAAH BAHLOL JAMRJI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ELMALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı dil olarak Türkçe, iki dillilik, dil öğretimi ve televizyon, Irak Türkmenleri, Turkish as a foreign language, bilingualism, language learning and television, Turkmen of Iraq
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Günümüzde Türkçenin yabancı dil olarak öğrenilmesine ve öğretilmesine olan ilgi gün geçtikçe artmaktadır. Yabancı dil olarak öğretilen diğer dillerde de olduğu gibi Türkçe öğretiminde de sadece dilsel becerilere odaklanan uygulamalardan, iletişimsel edindirmeye yönelik bütüncül bir bakış açısına geçilmesi büyük önem taşımaktadır. Bu doğrultuda yabancı dil olarak Türkçe öğrenen öğrencilere söz edimlerinin öğretilmesi ve gündelik hayata uygun bir şekilde kullanımlarının sağlanması da dikkat çekilmesi gereken bir konudur. Yaptığımız bu nitel çalışmanın amacı; iki dilli Irak Türkmenlerinin Türkiye Türkçesini öğrenirken edindikleri yolları ve farklı bağlamlarda kullanımında ne ölçüde başarılı olduklarını ve hangi öğretim araçlarına başvurduklarını belirlemektir. Çalışma için Irak'ın Kerkük bölgesinde yaşayan 20 kişilik iki dilli, Türkçeyi daha önceden öğrenmiş ve ileri seviyeye gelmiş Türkmen öğrenci ve eğitimci seçilmiştir. Veriler, nitel araştırmaya uygun olarak açık uçlu soru yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizinde katılımcıların yorumları temel alınmıştır. Çalışmanın sonuçlarına bakıldığında araştırmaya katılan bireyler, günlük hayatlarında yabancı dilin öneminin farkında ve yabancı dil bilen birinin karşılaşabileceği sorunları gidermeyi planlamaktadırlar. Birinci bağlama yönelik verilen tüm yanıtlar incelendiğinde, öncelikle her katılımcının yeni bir dil öğrenmenin gerekli olduğunun farkında olması, farklı bir dili bilmenin o dilin kültürünü de kavramış olacağını ve yeni bir iş imkanına kavuşma kanaatinde olduklarını göstermektedir. Ankete katılan bütün katılımcılar, yabancı dilin gerekli olduğunu; televizyon, sosyal medya uygulamaları ve özellikle yeni diziler vasıtasıyla daha eğlenceli bir alan yarattıklarını düşünmektedirler. Katılımcıların tamamı yabancı dil olarak Türkçe öğreniminin Irak'taki önemine vurgu yapmıştır. Son zamanlarda Irak Türkmenlerinin yazı dili olarak da Türkiye Türkçesine olan ilgileri artmış, bu da Türkçenin öğrenilmesi ve öğretilmesine olumlu katkı sunmuştur.
Özet (Çeviri)
In our days the interest for learning and teaching Turkish language as a foreign language is increasing day by day. As in other languages taught as a foreign language, it is of great importance to adopt a holistic approach towards communicative acquisition from practices that focus only on linguistic skills in teaching Turkish. In this direction, it should be noted that Turkish language students should be taught speech acts as a foreign language and that their usage in accordance with daily life. The purpose of this qualitative study, to determine ways that obtained while learning, and in what extend successful and usage in different contexts of Duolingual Iraqi Turkmens. 20 Bilingual students and teachers who learned and developed Turkish language were chosen. The data were made using the open-ended question method. Considering the results of the study the individuals who attended the research are planning to increase the importance of foreign language in daily life and eliminate the obstacles which encounters foreign language speaker. When all the responses for first context are examined, the participants emphasizes it is important to learn new language, and grasp the the culture of that language will increase the the job opportunities. All the participants of the survey believes that knowledge of foreign language is increasing television, social media applications and new series and new entertainment areas. All of the participants have stressed the importance of learning Turkish as a foreign language in Iraq. Not having the writing language of Iraqi Turkmens have increased the learning of Turkish language.