Kent kimliğinin sürdürülebilirliği ve görsel etki değerlendirmesi: Trabzon örneği
Continuity or urban identity and visual impact assesment
- Tez No: 96750
- Danışmanlar: PROF. DR. SEVİNÇ ERTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Tarihi doku, kent dokusu, kent kimliği, planlama, görsel etki değerlendirmesi VI, Histroric Architectural Pattern, Urban Pattern, Urban Planning, Visual Impact Analysis VII
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
ÖZET Günümüzde hızla gelişen kentler ve karmaşık yapılaşma sonucu fiziksel çevre olumsuz yönde etkilenmektedir. İmar planlarında önerilen yeni ulaşım ağları veya genişletilen yollar en çok tarihi çevreleri ve kent dokusunu değiştirmektedir. Mevcut binaların yıkılmasına, cephelerin tahrip olmasına ve yolun, mahallenin hatta kentin karakterinin değişmesine neden olmakta ve kent kimliğini olumsuz etkilemektedir. Dolayısıyla, kent kimliğini etkileyen imar planlarının önerdiği ulaşım ağlarının çevresel etkilerinin projeler uygulanmadan hatta onaylanmadan gözler önüne serilemesi gerekmektedir Bu amaçla, imar planlarını hazırlayanların mevcut kent dokusu üzerinde önerdikleri tüm değişimlerin ve özellikle ulaşım ağının görsel anlamda ve kimliğe ilişkin görsel etkilerini, kentin kullanıcılarına gerçeğe yakın üç-boyutlu vd. anlatım teknikleriyle aktarmaları, kentin kazanım ya da kayıplarını gözler önüne sermeleri gerekir. Bu çalışmada kent plancılarının imar planlarını hazırlarken hangi kriterleri gözönüne alması gerektiği, ne gibi bir yaklaşım izleyeceği, çevresel faktörlerin (tarihi çevre, kent dokusu vb.) tasarımı ne yönde etkileyeceği ve sonuçların neler olabileceği Trabzon Tanjant Yolu özelinde irdelenmiştir. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde çalışmanın amacı, kapsamı, kent kimliği, ÇED, görsel etki değerlendirmesi ve Trabzon ile ilgili tüm bilgiler yer almaktadır. İkinci bölümde Trabzon Tanjant Yolu üzerinde bulunan çalışma alanlarının seçimi, çalışmada kullanılan teknikler ve bunların uygulanmasına yönelik çalışmalar bulunmaktadır. Üçüncü bölümde, Tanjant Yolu'nun kente yaptığı/yapacağı etkiler oluşturulan görsel analiz tablolarıyla ortaya konulmakta ve tartışılmaktadır. Dördüncü bölümde ise, koruma, uygulama, kimlik ve görsel etki değerlendirmesi açısından bu çalışma ile varılan sonuçlar ve çalışmanın devamı olabilecek öneriler sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Continuity of Urban Identity and Visual Impact Assessment Fast graving urban environments, and improper urbanization are effecting the hictoric architectural environments. Proposed new streets (boulevards) in urban plans are effecting negatively the historic and urban environments: for instance, demolishing of existing important buildings and facades, causing the lose of the district and urban identity. Therefore, environmental impacts of urban plans must be put forward before application of urban plan (even before approval of the plan). For this purpose, the urban planners must inform public for the proposed plan by using the visual materials in order to put forward the gaings and loses of the city as whole. In this study, while planning, what kind of criterias, what kind of approaches and how environmental factors (historic anvironment, urban pattern) effect design, etc. should planners take into consideration while planning. Some districts near 'Tanjant Yol' (a large boulevard passing through the historic Trabzon city) are chosen for case study. This thesis consists of four chapters. The first chapter includes the purpose of the study, the contents, urban identity, environmental impact analysis, visual impact analysis and information about Trabzon. The second chapter includes the selection of the case district, research techniques for this study. In the third chapter, there is discussion of the gains the loses of the proposed Boulevard (Tanjant Yol); and results are presented by visual analysis tables. The fourth chapter gives the results of this study from preservation, practice, identity and visual impact analysis point of view; and some proposals are included for future researchers.