Sürdürülebilir gelişim kapsamında uygulanan çevresel sanat programının 60-72 aylık çocukların ekolojik ayak izi farkındalığına etkisi
The effect of an environmental art program implemented within the scope of sustainable development on 60-72 months old children's ecological footprint awareness
  1. Tez No: 967508
  2. Yazar: IŞIK ALTUĞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DUYGU ÇETİNGÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul öncesi dönem, sürdürülebilir gelişim, çevresel sanat, ekolojik ayak izi, Preschool period, sustainable development, environmental art, ecological footprint
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Okul Öncesi Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Araştırmanın amacı, sürdürülebilir gelişim kapsamında uygulanan çevresel sanat programının 60-72 aylık çocukların ekolojik ayak izi farkındalığına etkisini incelemektir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2024-2025 eğitim-öğretim yılın İzmir ilinin Buca ilçesinde bulunan Millî Eğitim Bakanlığına bağlı bir bağımsız anaokulunda öğrenim gören 60-72 aylık çocuklar oluşturmaktadır. Araştırmada yarı deneme modellerinden ön test- son test kontrol gruplu model kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak, çocukların ekolojik ayak izi farkındalığını belirlemek amacıyla 60-72 Aylık Çocuklar için Ekolojik Ayak İzi Ölçeği (EKAY-Ö) ve çocukların demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından geliştirilen Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Deneysel olarak yürütülen çalışmaya 19 deney grubu ve 19 kontrol grubu olmak üzere toplam 38 çocuk katılmıştır. Deney grubunda yer alan çocuklara 8 hafta boyunca Çevresel Sanat Programı uygulanmıştır. Kontrol grubunda yer alan çocuklara ise müdahalede bulunulmamıştır. Veriler SPSS 29.0 paket programı aracılığıyla analiz edilmiştir. Araştırma verilerine betimleyici analizler yapılarak ulaşılmıştır. Bu doğrultuda veriler Mann Whitney U Testi, Wilcoxon İşaretli Sıralar Testi ile analiz edilmiştir. Araştırmada uygulanan Çevresel Sanat Programının Ekolojik Ayak İzi farkındalığı üzerindeki etkilerine yönelik incelemelerde deney grubunun son test puanları açısından anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Kontrol grubunda ise ön test ve son test puanları arasında anlamlı farklılık bulunmadığı ortaya koyulmuştur. Deney ve kontrol gruplarının Ekolojik Ayak İzi Farkındalığı Ölçeği'nden aldıkları son test puanları arasında deney grubu açısından anlamlı bir fark bulunduğu belirlenmiştir. Deney grubunda okul öncesi eğitime 0-1 yıl ve 1-2 yıl devam etme süresi değişkeni son test puanlarının karşılaştırılmasına göre okul öncesi eğitime devam etme süresi arasında anlamlı bir fark bulunmadığı görülürken, kontrol grubunda ise 1-2 yıl devam çocuklar açısından anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir. Cinsiyet değişkenine göre deney grubunda cinsiyetler arasında anlamlı bir fark bulunmadığı, kontrol grubunda ise cinsiyetler arasında kızlar açısından anlamlı bir fark bulunduğu belirlenmiştir. Araştırmanın sonucu, Çevresel Sanat Programı'nın 60-72 aylık çocukların ekolojik ayak izi farkındalıklarını artırdığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of an environmental art program, implemented within the scope of sustainable development, on the ecological footprint awareness of 60–72 months old children. The study group consisted of 60–72 months old children who were enrolled in an independent preschool affiliated with the Ministry of National Education, located in the Buca district of İzmir during the 2024–2025 academic year. A quasi-experimental design with a pretest-posttest control group was employed in the research. As data collection tools, the“Ecological Footprint Awareness Scale for 60–72 Months Old Children (EKAY-O)”was used to measure children's ecological footprint awareness, and a“Personal Information Form”developed by the researcher was used to gather demographic information. A total of 38 children participated in the study, with 19 in the experimental group and 19 in the control group. The Environmental Art Program was implemented over a period of 8 weeks with the children in the experimental group, while no intervention was applied to the control group. The data were analyzed using the SPSS 29.0 software. Descriptive analyses were conducted and statistical tests such as the Mann–Whitney U Test and Wilcoxon Signed-Rank Test were used for inferential analysis. The findings indicated a significant difference in favor of the experimental group in the posttest scores, suggesting that the Environmental Art Program positively affected children's ecological footprint awareness. No significant difference was found between the pretest and posttest scores in the control group. Furthermore, a significant difference was found in favor of the experimental group in the posttest scores between the two groups. Within the experimental group, no significant difference was observed in ecological footprint awareness based on preschool attendance duration (0–1 year vs. 1–2 years), whereas in the control group, a significant difference was found in favor of children with 1–2 years of preschool education. Regarding gender, no significant difference was found in the experimental group, while in the control group, a significant difference was observed in favor of girls. The results of the study demonstrate that the Environmental Art Program increases ecological footprint awareness in 60-72 months old children.