Köçürme oyunları bağlamında Erzurum'a ait bir oyunun sanatsal formlarla modernizasyonunun yapılması
The modernization of a game of Erzurum with artistic forms in the context of köçürme games
  1. Tez No: 967527
  2. Yazar: BÜLENT GÜNDOĞDU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖNDER YAĞMUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Oyun, Sanat, Pıç, Mangala, Erzurum, Kültürel Miras, Game, Art, Pıç, Mangala, Erzurum, Cultural Heritage
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, Erzurum'un Olur ilçesine özgü geleneksel bir oyun olan Pıç'ın kültürel, sosyal ve estetik boyutlarını ele alarak, bu oyunun modern sanat ve tasarım stratejileriyle yeniden yorumlanmasını amaçlamaktadır. Oyun, insanlık tarihi boyunca yalnızca bir eğlence aracı değil, aynı zamanda zekâyı geliştiren, toplumsal ilişkileri güçlendiren ve kültürel değerleri aktaran önemli bir etkinlik olarak varlık göstermiştir. Özellikle Huizinga'nın“Homo Ludens”kavramı çerçevesinde oyun, sanat gibi yaratıcı bir süreç olarak değerlendirilmiştir. Platon'dan Kant'a uzanan estetik kuramlar da oyun ve sanat arasındaki yaratıcı özgürlük bağını vurgulamaktadır. Türk kültüründe derin izler bırakan geleneksel oyunlardan biri olan Pıç, yalnızca bir eğlence aracı değil, aynı zamanda toplumsal bağları güçlendiren ve kültürel belleği taşıyan bir yapı olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada Pıç oyununun kökeni ve kuralları derinlemesine incelenmiş; oyunun temel yapısı korunarak SolidWorks programı aracılığıyla ahşap malzemeyle estetik bir biçimde yeniden tasarlanmıştır. Çalışma, yerel kültürel mirasın korunmasına katkıda bulunmayı, geleneksel oyunların modernize edilerek eğitim, sanat ve toplumsal etkileşim alanlarına entegrasyonunu sağlamayı hedeflemektedir. Bu yönüyle Pıç oyununun yeniden canlandırılması, hem kültürel süreklilik açısından hem de sanatla bütünleşmiş yaratıcı yaklaşımlar geliştirme noktasında önemli bir örnek teşkil etmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to reinterpret the traditional game called Pıç, unique to the Olur district of Erzurum, through the lens of modern art and design strategies by examining its cultural, social, and aesthetic dimensions. Throughout human history, games have not only served as a means of entertainment but also as tools for enhancing intelligence, strengthening social relationships, and transmitting cultural values. In particular, Huizinga's concept of“Homo Ludens”regards play as a creative process, much like art. Aesthetic theories from Plato to Kant emphasize the connection between creativity, freedom, and expression found in both art and play. Pıç, one of the deeply rooted traditional games in Turkish culture, is more than just a pastime; it is a medium that strengthens social bonds and carries cultural memory. In this study, the origins and rules of Pıç have been thoroughly examined, and while preserving its core structure, the game has been redesigned with aesthetic touches using SolidWorks software and produced with wooden material. The study aims to contribute to the preservation of local cultural heritage and promote the integration of traditional games into the fields of education, art, and social interaction through modernization. In this regard, the revitalization of the Pıç game stands as a significant example of establishing cultural continuity and developing creative approaches blended with art.