5411 sayılı Bankacılık Kanunu kapsamında zimmet suçları
Embezzlement offenses under the scope of Banking Law No. 5411
- Tez No: 967526
- Danışmanlar: PROF. DR. HASAN SINAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Bankacılık Zimmeti, Etkin Pişmanlık, Banka Personeli, 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu, Banka, Banking Embezzlement, Effective Remorse, Bank Person, Banking Law No. 5411, Bank
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 165
Özet
Bankacılık zimmeti suçu, banka çalışanlarının görevleri gereği sahip oldukları yetkileri kötüye kullanarak bankaya ait para veya değerleri kişisel çıkarları doğrultusunda zimmetlerine geçirmeleriyle oluşmaktadır. Doktrin ve yargı kararlarında zimmete geçirme, bir mal üzerinde malik gibi tasarrufta bulunma veya mal edinme şeklinde tanımlanmaktadır. 5411 sayılı Bankacılık Kanunu'na göre, bankaların mülkiyetindeki ya da bankada bulunan mal varlıklarını haksız şekilde edinen banka personelinin bankacılık zimmeti suçu kapsamında cezalandırılır. Bankacılık sektörünün ekonomik sistem içindeki rolünün artmasıyla birlikte bu suça ilişkin düzenlemeler de zamanla değişim göstermiştir. İlk olarak 4389 sayılı Bankalar Kanunu ile kamu görevlisi sıfatı taşımayan banka personelinin de zimmet suçundan sorumlu tutulması mümkün hale getirilmiş; bu yaklaşım 5411 sayılı Bankacılık Kanunu ile sürdürülerek daha kapsamlı düzenlemeler getirilmiştir. Türkiye'de bankacılık sisteminde meydana gelen yolsuzlukların önemli bir kısmını oluşturan bankacılık zimmeti suçu, yalnızca maddi kayıplara yol açmamakta, aynı zamanda finansal istikrarı ve kamu güvenini tehdit eden ciddi sonuçlar doğurmaktadır. Bu çalışma, söz konusu suçu ceza hukuku bağlamında normatif ve uygulamaya dönük yönleriyle ele almayı amaçlamaktadır. İlk bölümde, zimmet ve bankacılık zimmeti kavramları teorik çerçevede incelenmiş; suçun tarihsel gelişimi ile farklı ülke hukuklarındaki düzenlemeler mukayeseli olarak değerlendirilmiştir. İkinci bölümde, suçun hukuki niteliği, yapısal unsurları, işleniş biçimleri ve 5411 sayılı Kanun çerçevesinde getirilen özel hükümler ayrıntılı biçimde ele alınmış; Yargıtay kararları ışığında uygulamadaki yeri tartışılmıştır. Üçüncü bölümde ise, soruşturma ve kovuşturma süreçleri ile bu suça özgü yaptırımlar değerlendirilmiş, benzer suç tipleriyle karşılaştırmalı bir inceleme yapılmıştır. Sonuç bölümünde, uygulamada karşılaşılan temel sorunlar tespit edilerek çözüm önerileri sunulmuş ve bu yolla çalışmanın literatüre katkı sağlaması hedeflenmiştir.
Özet (Çeviri)
The offense of banking embezzlement occurs when bank employees misuse the powers granted to them by their duties to misappropriate funds or assets belonging to the bank for personal gain. In legal doctrine and judicial decisions, embezzlement is defined as the act of dealing with or acquiring property as if one were its rightful owner. According to Article 5411 of the Banking Law, bank personnel who unlawfully acquire assets owned by the bank or held within the bank are subject to punishment under the offense of banking embezzlement. With the growing role of the banking sector in the economic system, regulations regarding this crime have evolved over time. Initially, under Law No. 4389, it became possible to hold bank employees, who do not hold public office status, accountable for embezzlement; this approach was continued and expanded with more comprehensive regulations under the Banking Law No. 5411. In Turkey, banking embezzlement constitutes a significant portion of corruption within the banking system, leading not only to financial losses but also posing a serious threat to financial stability and public trust. This study aims to address the offense of banking embezzlement within the context of criminal law, focusing on both normative and practical aspects. The first section examines the concepts of embezzlement and banking embezzlement from a theoretical perspective, while exploring the historical development of the crime and evaluating related regulations in different countries from a comparative legal standpoint. The second section delves into the legal nature, structural elements, methods of commission, and special provisions introduced by Law No. 5411, with a discussion on its application in practice through case law from the Court of Cassation. In the third section, the procedural stages of investigation and prosecution, together with the legal sanctions specific to the offence, are examined, followed by a comparative assessment of analogous categories of criminal conduct. The conclusion identifies the key issues encountered in practice and proposes solutions, aiming to contribute to the academic literature in this field.