Foliar fitohormon ve çinko iyonu uygulamalarının mısır (zea mays L. cv.RX 788) bitkisinin büyümesi üzerine sinergistik etkilerinin fizyolojik ve biyokimyasal yönden araştırılması
The Investigation of synergistic effects of foliar plant growth regulators and zinc treatments in physiological and biochemical levels in corn (zea mays L. cv.RX 788) seedlings
- Tez No: 96755
- Danışmanlar: PROF. DR. ASIM KADIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Foliar alınım, Çinko, Fitohormon, Mısır, Klorofil, Karbohidrat, Protein, Peroksidaz. VI, Foliar uptake, Zinc, Phytohormone, Maize, Chlorophyll, Carbohydrate, Protein, Peroxidase. vn ^î!^to*ÎKEîttJU
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
ÖZET Bu çalışmada, giberellik asit (GA), benzil adenin (BA) ve indolasetik asit (IAA) gibi foliar olarak uygulanan bazı büyümeyi düzenleyici maddelerin ve çinko iyonlarının, çinko eksikliğine maruz bırakılan mısır fidelerinin yapraklarmdaki klorofil a, toplam klorofil, pentoz, heksoz, toplam çözünebilir karbohidrat, toplam çözünebilir protein miktarları ile klorofil a/klorofil b oranı ve peroksidaz aktivitesinde meydana getirdikleri değişiklikler incelenmiştir. Çinko (Zn) eksikliğine maruz bırakılan mısır fidelerinin yapraklarında, üç günlük çinko ve büyümeyi düzenleyici madde (BDM) uygulamalarında, klorofil a ve toplam klorofil miktarlarında kontrole (+Zn) göre azalma, beş günlük uygulamalarda ise artma gözlenirken; pentoz, heksoz, toplam çözünebilir karbohidrat ve protein miktarlarında, hem üç günlük hem de beş günlük uygulamalarda azalma belirlenmiştir. Pentoz ve heksoz miktarlarında, önce hormon sonra çinko (BDM+Zn) uygulamaları hariç, azalma görülmüştür. Toplam karbohidrat miktarlarında ise tek başına BDM ve BDM+Zn uygulamalarında artış, tek başına çinko ve önce çinko sonra hormon (Zn+BDM) uygulamalarında ise azalma gözlenirken, protein miktarı tüm uygulamalarda artmıştır. Çinko eksikliğinin yapraklardaki peroksidaz aktivitesini artırdığı, tek başına BDM, Zn+BDM ve BDM+Zn uygulamalarında ise azalma tespit edilmiştir. Sonuç olarak, hormonların yapraklara önceden uygulanmasının foliar çinko alınımını artırdığı, bu nedenle bu şekilde kullanılmasının zirai açıdan daha yararlı olabileceği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Investigation of Synergistic Effects of Foliar Plant Growth Regulators and Zinc Treatments in Physiological and Biochemical Levels in Corn (Zea mays RX 788) Seedlings In this study, synergistic effects of foliar applications of some plant growth regulators such as gibberellic acid (GA), benzyl adenin (BA) and indole acetic acid (IAA) and zinc ions on the contents of chlorophyll a, total chlorophyll, total soluble carbohydrate, total soluble protein and peroxidase activity and chlorophyll a/chlorophyll b ratio in the leaves of zinc deficient corn seedlings were investigated. There is a decrease in chlorophyll a, total chlorophyll contents and in three-day zinc (Zn) and plant growth regulator (PGR) treatments and an increase in five-day treatments as compared to the control (+Zn), while a decrease was determining in pentose, hexose, total carbohydrate and protein contents in the leaves of Zn deficient seedlings in both three and five-day treatments. A decrease has been observed in pentose and hexose contents except plant growth regulator treatment before Zn spraying (PGR+Zn). The amount of total soluble carbohydrate increased in plant growth regulator spraying only and PGR+Zn spraying, while a decrease was determining in Zn spraying only and Zn treatment before plant growth regulator spraying (Zn+PGR). It has been found that all treatments have led to an increase in protein contents in leaves. In zinc deficient leaves, it has been observed that there is an enhancement in peroxsidase activity and a decrease in PGR only, Zn+BDM and BDM+Zn treatments. As a result, it can be said that plant growth regulator treatment before Zn spraying increased foliar Zn uptake, and this treatment may be much useful for agricultural applications.