Kamusal alanlarda vandalizm
Vandalism in public spaces
  1. Tez No: 96756
  2. Yazar: AYSEL YILDIRIM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİLGÜN KULOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Vandalizm, Kentsel Açık Alan, Kamusal Alan, Park, Planlama Kriterleri, Vandalism, Urban Open Area, Public Space, Park, Planning Criteria
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Kentsel tasarım bütünü içerisinde yer alan kentsel açık alan planlamaları, doğal ve yapay çevre aktörleri dikkate alınarak yapılır. Bunun yanı sıra toplum sosyo ekonomik, sosyo kültürel ve demografik açıdan etüt edilir. Bu süreç içerisinde incelenen aktörlerden biri veya birkaçının göz ardı edilmesi ya da iyi etüt edilememesi, uygulama sonrasında ciddi boyutlara ulaşan maddi zararlara ve estetik açıdan olumsuz olarak nitelendirilebilecek görünümlere sebep olmaktadır. Bu eksikliklere bağlı olarak, kentlerin görsel kalitesini düşüren ve aynı zamanda kent peyzajım olumsuz yönde etkileyen vandalizm sorunu araştırma konusu olarak seçilmiştir. Bu araştırma ile, Trabzon kenti örneğinde kentsel açık alanlarda vandalizmin varlığına dikkat çekilerek, nedensellik ilişkileri kurulmaktadır. Bu çalışma ile uygulama sonrasında çıkan aksaklıkları tasarım aşamasında alınacak birtakım önlemlerle engellemenin ve buna bağlı olarak malzeme, zaman, işgücü ve maddi kayıpları en aza indirgemenin olanaklı olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırma, Trabzon'da seçilen üç örnek alanda- Ahmet Şener Parkı, Adnan Kahveci Parkı, 100. Yıl Parkı-gözlem yöntemi kullanılarak yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Vandalism In Public Spaces Urban open area plans within the whole urban design are plan, considering the natural and environmental factors. In addition to this, the society is studied from its socio economic, socio-cultural and demographic perspectives. Negligence one or some of the factors studied throughout this process or their improper study leads to a great amount of financial damage and unpleasant appearances from the aesthetic point of view. In connection with these deficiencies, the problem of vandalism, which has been degrading the visual quality of cities and also negatively affecting urban landscape, has been chosen as the topic of research. With this research, causality relationships have been established in the example of the city Trabzon by calling attention to the existence of vandalism in the urban open areas. With this study, it has been examined if it would be possible to prevent the post- implementation flows by taking precautions at the designing stage and so to minimise the losses of material, time, productivity power and finances. This research has been carried out by means of observation in three chosen sample parks in Trabzon- Adnan Kahveci Parkı, Ahmet Şener Parkı and 100. Yıl Parkı-