Harşit Çayının (Giresun) epipelik ve epilitik alg florası
Epipelic and epilithic algal flora of the Harşit (Giresun)
  1. Tez No: 96759
  2. Yazar: İBRAHİM BAYRAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BÜLENT ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Epipelik, Epilitik, Alg Florası, Mevsimsel Değişim, Harşit Çayı
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 43
Özet
Bu çalışmada Ekim 1998 - Eylül 1999 tarihleri arasında Harşit Çayı (Giresun) epipelik ve epilitik algleri incelenmiştir. Epipelik ve epilitik kommunitelerde Bacillariophyta (49), Cyanophyta (10), Chlorophyta (9) ve Euglenophyta (3) divisyonlarına ait toplam 71 takson tespit edilmiştir. Florada Bacillariophyta taksonlan dominant olup, Cyanophyta, Chlorophyta ve Euglenophyta taksonlan az sayıda bulunmuştur. Harşit Çayı'nın epipelik ve epilitik alg florasında Melosira varians, Ceratoneis arcus, Cocconeis palcentula var. euglypta, Cymbella minuta, Gyrosigma acuminatum, Navicula odiosa, Surirella ovata ve Synedra ulna taksonlan dominant olmuştur. Akış ve sıcaklığın etkili olduğu mevsimsel değişimde populasyon Temmuz 1 999 da en yüksek değerine ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
Epipelic and Epilithic Algal Flora of the Harşit Stream (Giresun) In this study the epipelic and epilithic algae of Harşit Stream were studied between October 1998 - September 1999. Seventy one epipelic and epilithic taxa belonging to Bacillariophyta (49), Cyanophyta (10), Chlorophyta (9) and Euglenophyta (3) divisions have been identified. While Bacillariophyta is the dominant group, Cyanophyta, Chlorophyta and Euglenophyta taxa are not important in the flora. Taxa of Melosira varians, Ceratoneis arcus, Cocconeis placentula var. euglypta, Cymbella minuta, Gyrosiyma acuminatum, Navicula odiosa, Surirella ovata, and Synedra ulna from epipelic and epilithic communities of Harşit stream have been observed abundantly. The population showed a definite seasonal fluctuation with a maximum recorded in July 1999. Temperature and flow rate seemed to have played a major role in such fluctuation.Kay words: Epipelic, Epilithic, Algae Flora, Seasonal variation, Harşit Stream.