Laboratuvar koşullarında doğal yemle beslenen deniz salyangozu rapana thomasiana'da sindirim üzerine bazı gözlemler
Same observation gastric emptying in rapana thomasiana fed on natural prey under laboratory conditions
- Tez No: 96758
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KADİR SEYHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Balıkçılık Teknolojisi, Fisheries Technology
- Anahtar Kelimeler: Deniz Salyangozu, Rapana thomasiana, Exponansiyel, Sindirim Zamanı, Sindirim Oranı wummsxm, Whelk, Rapana thomasiana, Exponential Gastric Emptying Time, Gastric Emptying Rate
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 35
Özet
ÖZET Bu çalışmada laboratuar koşullarında doğal yem olarak midye ile beslenen deniz salyangozu, Rapana thomasiana'mn sindirim fizyolojisi araştırılmıştır. Araştırmada sindirim zamanı, sindirim oram ve buna etki eden faktörlerden salyangoz büyüklüğü ve besin miktarı irdelenmiştir. Yapılan çalışmalarda midedeki besin miktarının zamanla değişiminin exponansiyel olduğu tespit edilmiştir. Farklı besin miktarlarının (0.92±0.08, 1.70+0.30 ve 2.19±0.77 g) sindirim zamanı ve oranına etkisi araştırılmış ve sindirim zamanının değişmediği ancak artan besin miktarı ile sindirim oranının arttığı gözlenmiştir. Bu farklılık istatistiki olarak önemli bulunmuştur. Değişik ağırlıktaki deniz salyangozlarında (57.78±7.53, 65.08±7.60 ve 101.79±14.87 g) sindirim incelenmiş ve bu araştırmada kullanılan salyangoz büyüklüğünün sindirim zamanına önemli etki etmediği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Same Observation Gastric Emptying in Rapana thomasiana Fed on Natural Prey Under Laboratory Conditions In this study, the feeding physiology of Rapana thomasiana (Whelk) was investigated under the laboratory conditions. The factors affecting the gastric emptying rate and time in Rapana thomasiana fed on fresh mussel (Mytilus galloprovincialis) were partly studied. With respect to the studies conducted under laboratory conditions, it was found that the gastric emptying was best described by an exponential function. The results have also shown that the feed has not affected the gastric emptying time, e.g., 3 different sizes of fresh mussel (0.92±0.08, 1.70±0.30 and 2. 19±0.77 g.) were fully digested by an average of 47.43 g. whelk within 6-8 hours. In the mean time, the effect of animal size on gastric emptying was tested and it was found that the animal size has not affected the gastric emptying time, this is, at least in the case of the range of animal size used in this experimental study.