Econometric analysis of livestock and meat export of Turkey to middle east countries
  1. Tez No: 9676
  2. Yazar: SEMİN ORAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT UNGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Ekonometri, klasik doğrusal regresyon modeli, canlı hayvan ve et dış satımı, Econometrics, classical linear regression model, livestock and meat export. iii
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 81
Özet
TÜRKİYE'NİN ORTADO?U ÜLKELERİNE CANLI HAYVAN VE ET İHRACATININ EKONOMETRİK ANALİZİ ORAL, Semin Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi : Prof. Dr. Suat UNGAN Prof. Dr. Ali ESÎN 67 Sayfa, Mayıs 1990 ÖZET Bu çalışmada, Türkiye'nin Ortadoğu ülkelerine canlı hayvan ve et ihracatının ekonometrik analizi yapılmıştır. Konu önce teorik açıdan ele alınıp incelenmiş ve konu ile ilgili açıklayıcı değişkenler tespit edilerek bu değişkenlere ait on yıllık veriler (1978-1987) toplanmıştır. Tüm bu değişkenler belli bir bağlantı halinde matematiksel bir ilişkiyle açıklanmıştır. Bunun için, klasik doğrusal regresyon modeli kullanılarak denklemin katsayıları tahmin edilmiştir. Denklemin parametreleri tahmin olunduktan sonra, o parametrelere ait hipotezler, tahmin olunan değerler ve ilgili standart hatalar yardımıyla test edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ECONOMETRIC ANALYSIS OF LIVESTOCK AND MEAT EXPORTS OF TURKEY TO MIDDLE EAST COUNTRIES ORAL, Semin Faculty of Engineering Department of Food Engineering, M.S. Thesis Supervisors : Prof. Dr. Suat UNGAN Prof. Dr. Ali Esin 67 Pages, May 1990 ABSTRACT In this research, econometric analysis of livestocks and meat export of Turkey to Middle East countries was made. Subject was first treated theoretically and relevant explanatory variables were confirmed by employing data of the years 1978-1987. Thus, the variables were expressed in a functional form to cast the theory as a mathematical expression. At this stage, the coefficients of the equation were estimated by using the classical linear regression model. After estimating the parameters of the equation, the hypotheses related to those parameters were tested by using the estimated values and relevant standard errors.