A Model for pasteurization with microwaves in a tubular flow reactor
  1. Tez No: 9675
  2. Yazar: ZEHRA SİBEL BUDAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SUAT UNGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Mikrodalga, pastörizasyon, reaktör, mode lleme, kinetik, Microwaves, pasteurization, reactor, modeling, kinetics. iv
  7. Yıl: 1990
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
MIKRODALGA ETKİSİ İLE TOP SEKLİNDEKİ BİR AKIŞ REAKTÖRÜNDE YAPILAN PASTÖRİZASYONUN MATEMATİKSEL MODELLENMESI BUDAK, Zehra Sibel Gıda Mühendisliği Bölümü, Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Prof. Dr. Suat UNGAN h& Sayfa, Mayıs, 1990 ÖZET Escherichia coli ' nin tüp şeklindeki akış. reaktörlerinde farklı çap ve uzunlukta, değişik akış hızlarında mikrodalga ile ölüm kinetiği çalışılmıştır. Reaktör boyunca mikroorganizmaların ölmesi ve sıcaklığın değişimi matematiksel olarak modellenmiştir. Mikroorganizmaların ölüm hızı mikroorganizma derişiminin birinci dereceden fonksiyonu olarak ifade edilmiş ve sıcaklığın ölüm hızı sabiti üzerine etkileri Arrhenius ifadesi ile açıklanmıştır. Bu ifadenin, mikrodalga fırın ve sabit sıcaklıkdaki su banyosu kullanılarak yapılan pastörizasyon deneyleri sonunda hesaplanan sabitlerinin nümerik değerlerinin oldukça farklı oldukları bulunmuştur. Ayrıca bu sabitlerin rektör içindeki ortamın akış hızından etkilendiği de görülmüştür. Düşük sıcaklıklarda, mikrodalga ile yapılan pastörizasyon deneyleri sonunda hesaplanan ölüm hızı sabitlerinin, sabit sıcaklıktaki su banyosu kullanılarak yapılan deneyler sonucunda elde edilensabitlerden yüksek olduğu bulunmuştur. Sonuçlar tüp seklindeki akis reaktörlerinin özellikle düşük sıcaklıktaki pastörizasyon ve sterilizasyon işlemlerinde verimli olarak kullanılabileceğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
A MODEL FOR PASTEURIZATION WITH MICROWAVES IN A TUBULAR FLOW REACTOR BUDAK, Zehra Sibel Faculty of Engineering Department of Food Engineering, M.S Thesis Middle East Technical University Supervisor: Prof. Dr. Suat UNGAN 48 Pages, May 1990 ABSTRACT Thermal death kinetics of Escherichia coll with microwaves was studied by using a tubular flow reactor with different diameters, lengths and flow rates. Mathematical models were presented for temperature profile development and death of the micro-organisms along the reactor. A first order kinetic expression in biomass concentration simulated the death phenomena. Temperature effects on the death rate constant were expressed with an Arrhenius expression. Numerical values of the constants of this expression were found to be considerably different in microwave pasteurization experiments than those of the experiments with a constant temperature water bath. These constants were also affected by the average velocity of the medium in the reactor. Apparent death rate constants were higher with the microwave pasteurization experiments than those of the n±the microwave pasteurization experiments than those of the constant temperature water bath experiments at low temperatures. The results implied that tubular flow reactors may be efficiently used especially in low temperature pasteurization and sterilization processes.