Destekleme politikalarının hayvancılık sektörü üzerine etkilerinin bölgesel karşılaştırmalı analizi
A regional comperative analysis of the effect of support policies on animal husbandry sector
  1. Tez No: 246920
  2. Yazar: NURAY DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FAHRİ YAVUZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonometri, Ziraat, Econometrics, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvancılık Destekleri, Bivariate Probit, Türkiye, Batı Marmara, Kuzey Doğu Anadolu, Animal Husbandry Support Policies, Bivariate Probit, Turkey West Trace, North East Anatolian
  7. Yıl: 2009
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Uzun yıllardan beri devam eden hayvancılık desteklerinin 2005 yılından sonra arttığı ve bunun hayvancılık sektörünü önemli ölçüde etkilediği ifade edilmektedir. Çalışmada, 2005-2007 yıllarında uygulanan bu politikaların etkilerinin ortaya konulması amaçlanmıştır.Bu politikaların bölgesel etkisini ortaya koymak için daha ileri teknolojinin kullanıldığı et ve süt verimliliğinin en yüksek olduğu Batı Marmara Bölgesine (BMB) ait üç ve geleneksel yöntemlerin kullanıldığı Kuzey Doğu Anadolu Bölgesine (KAB) ait dört ilde 540 adet anket yapılmıştır. Bu verilere ait betimleyici analizler yapılmış, suni tohumlama ve buzağı desteği birlikte iki değişkenli (bivariate), yem bitkileri ve süt teşvik primi destekleri ise ayrı ayrı tek değişkenli (binomial) probit modeli ile analiz edilmiştir.Analiz sonuçlarına göre, üreticilerin KAB'de suni tohumlanma ve yem bitkileri desteklerinden, BMB'de ise buzağı ve süt teşvik primi desteklerinden daha fazla faydalandıkları belirlenmiştir. Ayrıca yaş ortalaması düşük, eğitim seviyesi yüksek, tarım dışı faaliyetlerle daha az ilgilenen ve desteklemelerle ilgili eğitim çalışmalarına katılan üreticilerin destekleme politikalarından daha fazla faydalandıkları görülmektedir. Binomial analizlerde yem bitkileri ve süt teşvik primi desteklerinden yararlanmada üreticinin yaşı, eğitim seviyesi ve tarım dışı faaliyette bulunma durumu negatif etkiye sahip iken, yem bitkileri desteğinde hayvan sayısı ve yem bitkileri üretim miktarı , süt teşvik primi desteğinde de hayvan sayısı ve kültür ırkı hayvanların günlük süt verimleri pozitif bir etkiye sahiptir.Çalışmadan elde edilen sonuçlar, üreticilerin desteklerden daha iyi faydalanabilmeleri yani desteğin amacına ulaşması için, genel eğitim düzeylerinin yüksek olması, desteklemelerle ilgili eğitim çalışmalarından daha fazla yararlanmaları ve bu çalışmalara katılmaları için gençlerin teşvik edilmesi ve ihtisaslaşmış işletmelerin teşvik edilmesi gerektiğini göstermektedir. Ayrıca çalışmada, desteklerin bölgesel etkilerinin farklı olduğu ve bölgelerin şartlarının dikkate alınarak her bölge için farklı politikaların oluşturulmasının gerekliliğine işaret edilmektedir.
Özet (Çeviri)
The support policy of the Government on animal husbandry has been going on for a long time and significantly increased after the year of 2005. It is commonly stated that this increase has had an important impact on the sector. This study aims to put forward the effect of these support policies implemented during 2005-2007 period.To determine regional effects, 540 questionnaires were applied in three provinces in Western Thrace Region (WTR) where animal husbandry in both milk and meat production has been conducted using available high technology and in four provinces in North Eastern Anatolia Region (NEAR) where animal husbandry is practiced in a traditional way. The data obtained from these questionnaires were coded and fed into computer. Descriptive analysis was done with regard to some variables. Bivariate Probit Model was used to analyze the relationship between the support for the artificial insemination and calf quality. Binominal Probit Model was used to analyze separately the data regarding fodder crop support and milk support.According to the results, farmers in NEAR tend to make more use of artificial insemination and fodder crop supports whereas farmers in WTR tend to make more use of calf and artificial insemination supports. It has been observed that farmers who have young age, better-education, less interest in non-agricultural activities and who have participated in training programs tend to make more use of support policies than others. In addition, the age, training level, non-agricultural activity status of the farmers, and the scarcity of pasture and meadows had a negative effect on farmers? desire for applying for and milk production supports, fodder crop support, whereas number of animals and fodder crop production in the farm had a positive. Milk production support, whereas total number of animals and daily yield of milk of pure breed animals in the farm had a positive effect.The results obtained through this study indicate need that the farmers have a high general training level, that they benefit more from the training programs in relation with supports, that the young farmers be encouraged to participate in such activities, that the experienced farms be encouraged, and the number of pure breed animals be increased in farms. In addition, the fact that the regional effects of supports were found to be different points to the need that different policies should be developed for each region taking into consideration the conditions in these regions.