Anksiyete, duygudurum, okb ve ilişkili nöropsikiyatrik bozukluklar için tanısal görüşme: Çocuk ve ergen versiyonu (DİAMOND-KİD) Türkçe uyarlamasının geçerlilik ve güvenilirliği
Diagnostic interview for anxiety, mood, and OCD and related neuropsychiatric disorders: Child and adolescent version (DIAMOND-KID): validity and reliability of the Turkish adaptation
- Tez No: 989928
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET AKİF AKINCI
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: DIAMOND-KID, Diagnostic Interview, Obsessive–Compulsive and Related Disorders, Mood Disorders, Anxiety Disorders
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Giriş: Çocukluk ve ergenlik döneminde psikiyatrik bozuklukların erken tanı ve müdahale ile ele alınması, yaşam boyu sürecek psikiyatrik yükün azaltılması açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak tanısal süreçlerde yapılandırılmış ve güvenilir araçların eksikliği, çocuk ruh sağlığı alanında klinik uygulamalarda güçlükler yaratmaktadır. Bu bağlamda, DSM-5 tanı ölçütlerine dayalı olarak geliştirilen ve çocuk-ergenler için uyarlanan DIAMOND-KID adlı tanısal görüşme aracı, bu alandaki sistematik değerlendirme eksikliğini gidermeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın temel amacı, DIAMOND-KID'in Türkçe versiyonunun geçerlik ve güvenirliğini değerlendirerek, çocuk ve ergen psikiyatrik bozukluklarının tanılanmasında kullanılabilirliğini araştırmaktır. Yöntem: Ölçeğin uyarlama süreci ileri-geri çeviri, uzman görüşleri ve pilot uygulama adımlarını içeren kapsamlı bir kültürel adaptasyonla yürütülmüştür. Ardından Nisan 2025–Kasım 2025 arasında Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'ne ilk kez başvuran 6–17 yaş arası çocuk ve ergenler çalışmaya alınmıştır. Örneklem 195 bireyden oluşmakta; yaş ortalaması 12,9 ve %55'ini kızlar (n=108) oluşturmaktadır. Tanı konulmadan önce tüm katılımcılar ve aileleri Sosyodemografik Bilgi Formu doldurmuş; ayrıca Çocuk ve Ergen Anksiyete Depresyon Ölçeği (ÇADÖ-Y), Çocuk Yale-Brown Obsesif Kompulsif Ölçeği (ÇY-BOKÖ), Conners Ebeveyn Derecelendirme Ölçeği (kısa form), Çocuk Tasarruf Envanteri, Çocuklar İçin Depresyon Ölçeği (CDI), Vücut Algısı Ölçeği, Massachusetts Genel Hastane Saç Yolma Ölçeği ve Yeme Tutum Testi-26 gibi ilgili psikometrik ölçekleri tamamlamışlardır. Katılımcılarla hem DIAMOND-KID hem de klinik görüşme yapılmış; Tanısal geçerlik değerlendirmesinde duyarlılık, özgüllük, pozitif öngörü değeri, negatif öngörü değeri, pozitif olasılık oranı, negatif olasılık oranı ve Cohen'in kappa katsayısı hesaplanmıştır. Klinik değerlendirmeyi yapan uzman ile DIAMOND-KID görüşmesini yapan araştırmacı, birbirlerinin sonuçlarından habersiz çalışmış ve x her görüşme standart protokolle yürütülmüştür. Değerlendiriciler arası güvenirlik için 22 katılımcı ve test tekrar test güvenilirliğini test etmek amacıyla 51 katılımcı yaklaşık iki hafta sonra yeniden görüşmeye alınmıştır. DIAMOND-KID ile belirlenen tanıların ve ilgili öz-bildirim ölçekleri karşısındaki ayırt edici gücünü değerlendirmek amacıyla ROC analizleri yapılmış; eğri altı alan (AUC) değerlerinin ve etki büyüklüğü'nün %95 güven aralıkları hesaplanmıştır. Bulgular: Çalışma örnekleminde katılımcıların yaş ortalaması 12,89, %55,4'ü (n=108) kız , ailelerin %77'si orta sosyoekonomik düzeydedir. Test–tekrar test güvenirliği 51 katılımcı (yaş ort. 12,7; %68,7 kız), değerlendiriciler arası güvenirlik ise 22 katılımcı (yaş ort. 12,2; %54,5 kız) üzerinden değerlendirilmiştir. Tanısal geçerlilik analizlerinde, DIAMOND-KID Türkçe formu ile klinik görüşme tanıları arasında tüm ana tanı kategorilerinde istatistiksel olarak anlamlı uyum saptanmıştır (tümü p<0,001). Cohen kappa katsayıları çoğu tanıda iyi–çok iyi aralığında yer almış; obsesif kompulsif bozukluk için κ=0,73, majör depresif bozukluk için κ=0,81 ve panik bozukluk için κ=0,93 olarak hesaplanmıştır. Duyarlılık ve özgüllük değerleri çoğu bozuklukları için yaklaşık 0.80 ve 0.90 gibi yüksek değerlerde bulunmuştur. Değerlendiriciler arası güvenirlik analizlerinde Yaygın Anksiyete Bozukluğu için κ=0,93, herhangi bir anksiyete bozukluğu için κ=0,91, OKB ve ilişkili bozukluklar için κ=0,67 ve DEHB için κ=0,81 saptanırken, herhangi bir duygudurum bozukluğu için uyum daha düşük düzeyde bulunmuştur (κ=0,36). Test–tekrar test güvenirliğinde tanı bazında κ değerleri 0,70–1,00 aralığında değişmiştir. DIAMOND-KID ile tanı alan grupların ilgili öz-bildirim ölçek puanları anlamlı derecede daha yüksek bulunmuş; ROC analizlerinde AUC değerleri 0,62–0,93 aralığında olup çoğunlukla iyi ve çok iyi ayırt edicilik göstermiştir. Sonuç: Çalışmamız, DIAMOND-KID Türkçe uyarlamasının geçerli ve güvenilir bir tanısal görüşme aracı olduğunu göstermektedir. Görüşme, çocuk ve ergenlerde incelenen tüm ana tanı alanlarında genel olarak kabul edilebilir düzeyde ve yüksek psikometrik performans sergilemiştir. Tanılar bazında klinik görüşme ile uyum büyük ölçüde sağlanmış; ölçek karşılaştırmaları aracın ölçüt bağıntılı geçerliliğini desteklemiştir. Ayrıca test-tekrar test ve görüşmeciler arası analizler, bu aracın zaman içinde tutarlı ve uygulayıcılar arasında büyük oranda tutarlı sonuçlar verdiğini ortaya xi koymuştur. Bu çalışma, DIAMOND-KID'in İngilizce dışındaki ilk uyarlaması olarak Türkçe konuşan çocuk ve ergen popülasyonunda klinik görüşme temelli tanılarla doğrudan karşılaştırmalı, çok boyutlu geçerlik ve güvenirlik analizlerini içermesi; ayrıca OKB ve ilişkili bozuklukların tamamını kapsayan bir tanısal görüşme aracını Türkçe literatüre ilk kez kazandırarak bu alandaki klinik ve akademik çalışmaların önünü açması bakımından önemli bir katkı sunmaktadır. Anahtar Kelimer: DIAMOND-KID,Tanısal Görüşme, Obsesif Kompulsif Bozukluk ve İlişkili Bozukluklar, Duygudurum Bozuklukları, Anksiyete Bozuklukları
Özet (Çeviri)
Introduction: Early identification and intervention for psychiatric disorders in childhood and adolescence are of critical importance for reducing lifelong psychiatric burden. However, the lack of structured and reliable diagnostic tools poses significant challenges for clinical practice in child mental health. In this context, the Diagnostic Interview for Anxiety, Mood, and Obsessive–Compulsive and Related Disorders for Children and Adolescents (DIAMOND-KID), developed based on DSM-5 diagnostic criteria, aims to address the need for systematic assessment in this field. The primary objective of this study was to evaluate the validity and reliability of the Turkish version of DIAMOND-KID and to examine its applicability in the diagnosis of psychiatric disorders in children and adolescents. Methods: The adaptation process of the instrument was conducted through a comprehensive cultural adaptation procedure including forward–backward translation, expert review, and pilot testing. Subsequently, children and adolescents aged 6–17 years who presented for the first time to Atatürk University Faculty of Medicine Hospital between April 2025 and November 2025 were recruited. The sample consisted of 195 individuals, with a mean age of 12.9 years, of whom 55% were girls (n = 108). Prior to diagnostic assessment, all participants and their families completed a Sociodemographic Information Form; in addition, the participants completed relevant psychometric scales, including the Revised Child Anxiety and Depression Scale (RCADS), Children's Yale–Brown Obsessive Compulsive Scale (CY-BOCS), Conners' Parent Rating Scale (short form), Child Saving Inventory, Children's Depression Inventory (CDI), Body Image Scale, Massachusetts General Hospital Hairpulling Scale, and Eating Attitudes Test-26. Both the DIAMOND-KID and a clinical interview were administered to all participants. For the assessment of diagnostic validity, sensitivity, specificity, positive predictive value, negative predictive value, positive likelihood ratio, negative likelihood ratio, and Cohen's xiii kappa coefficient were calculated. The clinician conducting the clinical evaluation and the researcher administering the DIAMOND-KID were blinded to each other's results, and all interviews were conducted according to a standardized protocol. Inter-rater reliability was assessed in 22 participants, and test–retest reliability was evaluated in 51 participants who were re-interviewed approximately two weeks later. Receiver operating characteristic (ROC) analyses were conducted to evaluate the discriminative power of diagnoses determined by the DIAMOND-KID in relation to the corresponding self-report measures; the area under the curve (AUC) values and effect sizes, along with their 95% confidence intervals, were calculated. Results: In the study sample, the mean age of the participants was 12.89 years; 55.4% (n = 108) were girls, and 77% of families were of middle socioeconomic status. Test–retest reliability was evaluated in 51 participants (mean age 12.7 years; 68.7% girls), and inter-rater reliability was assessed in 22 participants (mean age 12.2 years; 54.5% girls). Diagnostic validity analyses revealed statistically significant agreement between the Turkish version of DIAMOND-KID and clinical interview diagnoses across all major diagnostic categories (all p < 0.001). Cohen's kappa coefficients were in the good to very good range for most diagnoses; κ was 0.73 for obsessive–compulsive disorder, 0.81 for major depressive disorder, and 0.93 for panic disorder. Sensitivity and specificity values were high for most disorders, approximately 0.80 and 0.90, respectively. Inter-rater reliability analyses yielded κ values of 0.93 for generalized anxiety disorder, 0.91 for any anxiety disorder, 0.67 for obsessive–compulsive and related disorders, and 0.81 for attention-deficit/hyperactivity disorder, whereas agreement was lower for any mood disorder (κ = 0.36). In test–retest reliability analyses, diagnosis-specific κ values ranged from 0.70 to 1.00. Groups diagnosed via DIAMOND-KID had significantly higher scores on the corresponding self-report measures; ROC analyses demonstrated AUC values ranging from 0.62 to 0.93, indicating mostly good to very good discriminative ability. Conclusion: This study demonstrates that the Turkish adaptation of DIAMOND-KID is a valid and reliable diagnostic interview. The interview exhibited generally acceptable to high psychometric performance across all major diagnostic domains examined in children and adolescents. Substantial agreement with clinical xiv interview diagnoses was achieved across diagnoses, and comparisons with relevant scales supported the criterion-related validity of the instrument. In addition, test–retest and inter-rater analyses indicated that the interview yields largely consistent results over time and across different raters. As the first non-English adaptation of DIAMOND-KID, this study provides a significant contribution by offering a direct comparison with clinical interview–based diagnoses in Turkish-speaking children and adolescents through multidimensional validity and reliability analyses, and by introducing, for the first time in the Turkish literature, a diagnostic interview that comprehensively covers obsessive–compulsive and related disorders, thereby facilitating future clinical and academic research in this field.