Kaynaştırmada öğretmen yeterliği ve kolektif öğretmen yeterliği ilişkisinde öğretmenlerin kaynaştırma eğitimine yönelik duygu, tutum ve kaygısının aracılık rolünün incelenmesi
Examining the mediating role of teachers' feelings, attitudes, and concerns towards inclusive education in the relationship between teacher efficacy in inclusion and collective teacher efficacy
- Tez No: 967772
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NESRİN SÖNMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Kaynaştırma eğitimi ile ilgili duygu, tutum ve kaygı, Kolektif öğretmen yeterliği, Kaynaştırmada öğretmen yeterliği, Feelings, attitudes, and concerns towards inclusive education, Collective teacher efficacy, Teacher efficacy in inclusion
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Eğitim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET KAYNAŞTIRMADA ÖĞRETMEN YETERLİĞİ VE KOLEKTİF ÖĞRETMEN YETERLİĞİ İLİŞKİSİNDE ÖĞRETMENLERİN KAYNAŞTIRMA EĞİTİMİNE YÖNELİK DUYGU, TUTUM VE KAYGISININ ARACILIK ROLÜNÜN İNCELENMESİ KILINÇ, Davut YÜKSEK LİSANS, ÖZEL EĞİTİM BÖLÜMÜ Tez Danışmanı: Doç.Dr. Nesrin SÖNMEZ Haziran 2025, 136 SAYFA Kaynaştırma eğitimi, özel gereksinimli öğrencilerin akranlarıyla bir arada eğitim almasını sağlamaktadır. Kaynaştırma eğitimi öğrencilerin akademik becerilerinin yanında sosyal becerileri de şekillendirmektedir. Eğitim sürecinde aktif rol üstlenen öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi ile ilgili duyguları, tutumları, kaygıları, kolektif yeterlik algıları ve kaynaştırma yeterlikleri de değişmektedir. Bu sebeple çalışmanın temel amacı, kaynaştırmada öğretmen yeterliği ve kolektif öğretmen yeterliği ilişkisinde öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi ile ilgili duygu, tutum ve kaygısının aracılık rolünün incelenmesidir. Çalışma grubu, 2023-2024 eğitim öğretim yılında İzmir ilinde resmi ilkokul-ortaokul ve ortaöğretim kademesinde görev yapan 244 öğretmenden oluşmaktadır. Çalışmada veri toplama araçları olarak, öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi ile ilgili duygu, tutum ve kaygısı ölçeği, kaynaştırmada öğretmen yeterliği ölçeği ve kolektif öğretmen yeterliği ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler ilişkisel tarama ve yapısal eşitlik modellemesi kullanılarak SPSS ve AMOS programıyla analiz edilmiştir. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre; kaynaştırmada öğretmen yeterliği ile kaynaştırma eğitimi ile ilgili duygular arasında, kaynaştırma eğitiminde kaygı ile kaynaştırmada öğretmen yeterliği arasında, kolektif öğretmen yeterliği ile kaynaştırma eğitimi ile ilgili duygular arasında, kolektif öğretmen yeterliği ile kaynaştırma eğitimi hakkındaki tutumlar ve kaynaştırma eğitiminde kaygı arasında negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Öğretmenlerin kaynaştırma eğitimi ile ilgili duygu, tutum ve kaygısının, kaynaştırmada öğretmen yeterliği ve kolektif öğretmen yeterliği ilişkisinde aracılık ettiği tespit edilmiştir. Çalışmanın bulguları alan yazındaki bulgularla tartışılmış ve önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT EXAMINING THE MEDIATING ROLE OF TEACHERS' FEELINGS, ATTITUDES, AND CONCERNS TOWARDS INCLUSIVE EDUCATION IN THE RELATIONSHIP BETWEEN TEACHER EFFICACY IN INCLUSION AND COLLECTIVE TEACHER EFFICACY KILINÇ, Davut MASTER'S DEGREE, SPECIAL EDUCATION DEPARTMENT Thesis Advisor: Assoc. Prof. Dr. Nesrin SÖNMEZ June 2025, 136 PAGES Inclusive education provides opportunities for students with special needs to learn in the same environment as their typically developing peers. This education shapes social skills as well as academic skills. The feelings, attitudes, concerns towards inclusive education, collective efficacy perceptions and inclusion efficacy of teachers who take an active role in the education process also change. For this reason, the main purpose of this study is to examine the mediating role of teachers' feelings, attitudes and concerns towards inclusive education in the relationship between teacher efficacy in inclusion and collective teacher efficacy. The study group consisted of 244 teachers working in public primary, middle, and secondary schools in İzmir province in the 2023-2024 academic year. Teachers' feelings, attitudes, and concerns towards the inclusive education scale, teacher efficacy in inclusion scale, and collective teacher efficacy scale were used as data collection tools in the study. The data obtained were analyzed using SPSS and AMOS software, based on the correlational survey model and structural equation modeling (SEM). According to the findings of the study, there is a negative and significant relationship between teacher efficacy in inclusion and feelings about inclusive education, between concern about inclusive education and teacher efficacy in inclusion, between collective teacher efficacy and feelings about inclusive education, and between collective teacher efficacy and attitudes about inclusive education and concern about inclusive education. It was determined that teachers' feelings, attitudes, and concerns towards inclusive education mediated the relationship between teacher efficacy in inclusion and collective teacher efficacy. The findings of the study were discussed in relation to existing literature, and relevant recommendations were provided.