Parsiyel karaciğer rezeksiyonu yapılmış sıçanlarda misoprostolün karaciğer rejenerasyonuna etkisinin araştırılması
Investigation of the effect of misoprostol on liver regeneration in rats undergoing partial hepatectomy
- Tez No: 967781
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMET YILMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Misoprostol, Parsiyel Karaciğer Rejenerasyonu, Rejenerasyon, Misoprostol, Partial Liver Resection, Regeneration
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 66
Özet
Amaç: Bu çalışmada, misoprostolün farklı dozlarının, deneysel karaciğer rezeksiyonu yapılmış sıçanlarda karaciğer rejenerasyonu üzerindeki etkilerini biyokimyasal ve histolojik parametrelerle değerlendirmek amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Toplam 38 adet sıçan rastgele beş gruba ayrıldı: kontrol, sham, normal yem, 500 µg ve 1000 µg misoprostol grupları. %70 karaciğer rezeksiyonu yapılarak parsiyel hepatektomi oluşturuldu, hepatektomi sonrası on yedinci günde tüm gruplardaki hayvanlar sakrifiye edildi ve alınan kan ve karaciğer numunelerinden AST, ALT, ALP, CAT, SOD, GSH ve MDA düzeyleri ölçüldü. Veriler ANOVA ve LSD post-hoc testleri ile değerlendirildi. Karaciğer dokuları H&E boyama sonrası histolojik olarak, ayrıca Ki-67 ve PCNA ile immünohistokimyasal olarak incelendi. Bulgular: Misoprostol uygulanan gruplarda AST, ALT ve ALP düzeylerinde doza bağımlı artış gözlendi. Antioksidan parametrelerden SOD ve GSH belirli dozlarda artarken, CAT ve MDA düzeylerinde anlamlı farklılık görülmedi. Histopatolojik incelemede yüksek doz misoprostol gruplarında inflamatuvar hücre infiltrasyonu, hidropik dejenerasyon, Kupffer hücre aktivasyonu, apoptozis ve fokal nekroz odakları gözlendi. Sonuç: Misoprostolün karaciğer rejenerasyonuna etkisinin doza bağlı olduğu, yüksek dozlarda hasar ve inflamasyonu artırabileceği gözlemlenmiştir. Bu nedenle tedavide dikkatli doz ayarlaması gereklidir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the effects of different doses of misoprostol on liver regeneration in rats subjected to experimental partial hepatectomy using biochemical and histological parameters. Materials and Methods: Thirty-eight rats were randomly divided into five groups: control, sham, normal diet, 500 µg misoprostol, and 1000 µg misoprostol groups. On the seventeenth day after 70% hepatectomy, blood and liver samples were collected for measurement of AST, ALT, ALP, CAT, SOD, GSH, and MDA levels. Data were analyzed with ANOVA and LSD post-hoc test. Histological evaluation was performed with H&E staining and immunohistochemistry using Ki-67 and PCNA. Results: A dose-dependent increase in AST, ALT, and ALP levels was observed in misoprostol-treated groups. Among antioxidant parameters, SOD and GSH levels increased at certain doses, while CAT and MDA levels did not show significant changes. Histopathological analysis revealed inflammatory infiltration, hydropic degeneration, Kupffer cell activation, apoptosis, and focal necrosis especially in high-dose misoprostol groups. Conclusion: The effect of misoprostol on liver regeneration is dose-dependent; high doses may exacerbate hepatic injury and inflammation. Careful dose adjustment is therefore required.