Rize böcek (insecta) faunası üzerine bir araştırma
A study on the insect fauna in Rize
  1. Tez No: 96788
  2. Yazar: SONAY BİLGİLİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Böcek Faunası - Böcek türleri - Rize - Dosu Karadeniz Bölgesi XIII, Böcekler, Fauna, Rize, Insect Fauna - Insect Species - Rize Province - Eastern Black Sea Region. XIV, Insects, Fauna, Rize
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Bu çalışmada. Rize il sınırları içinde, değişik yükseltilerde, çeşitli özelliklerdeki biki örtüsüne sahip alanlarda yaşayan böcek türlerinin toplanıp teşhis edilmesiyle, bu ilimizin böcek faunası araştırılmıştır. Böceklerin toplanması işleminde büyük çoğunlukla atraplardan ve ışık tuzaklarından yararlanılmıştır. Bazı türlere ait bireyler doğrudan elle yakalanmıştır. Larva ya da pupa evresindeki bireyler yaşadıkları bitki kısımları ile birlikte laboratuvara getirilerek, erginleşmeleri sağlanmıştır. Saptanan türlerin büyük bir kısmı ergin evresinde elde edilmiştir. Araştırma süresi içinde, çalışma alanında Thysanura, Ephemeroptera, Odonata, Orthoptera, Dermaptera, Blattoptera, Mantodea, Isoptera, Heteroptera, Homoptera, Neuroptera, Mecoptera, Coleoptera, Hymenoptera, Diptera, Lepidoptera takımlarının 88 ayrı familyasına ait toplam 193 böcek türü tespit edilmiştir. Bu türlerin yaklaşık yarısı Lepidoptera türleridir. Çalışma metni içinde, yaklaşık 80 türe ait örneğin fotoğraflarına yer verilmiştir. Sonuçta, araştırma alanında yaşayan böcek türlerinin belirli bir kısmı ortaya konularak, ülkemiz böcek faunasının belirlenmesi çalışmalarına katkı sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY A Study on The Insect Fauna in RİZE In this study, by collecting and identifying the insects living on various plants in different altitudes in Rize. the insect fauna of this city has been searched. Atraps and light traps are mostly used to collect insects. Some species are collected by hand. Larvae and pupae are collected with the parts of the plants they are living on. brought to laboratury to grow up. Most of the determined species were in adult stage. In study region, a total of 193 species, belonging to 88 different famillies of Thysanura Ephemeroptera. Odonata, Orthoptera. Dermaptera, Blattoptera. Mantodea, Isoptera heteroptera. Homoptera, Neuroptera. Mecoptera. Coleoptera, Hymenoptera. Diptera Lepidoptera orders determined during the research period. Nearly the half of this species balong to Lepidoptera order. In the present study nearly 80 photographs belong to species are given. As a result, an addition is made to studies on determining the insect fauna of our country, by this study.