İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin ışık ünitesindeki kavram yanılgıları
The 6th class students' misconceptions in light subject
- Tez No: 96789
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ RIZA AKDENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Işık, Kavramlar, Yanılgılar, İlköğretim 6. Sınıf Öğrencileri, Rehber Materyal V, Light, Concepts, Misconceptions, 6th Class Students, Teacher Guide Material VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
ÖZET İlköğretimde fen bilgisi dersinde fizik konulan 10-11 yaşlarında, 4. sınıfta ışık konusu ile birlikte başlar. Bu yaşlardaki öğrencilerin ışık, elektrik ve ses gibi konularda yanılgılara sahip oldukları bilinmektedir. Bununla birlikte bu yanılgıların bilinmesinin, gelecekte öğrenilecek konuların kolay anlaşılmasına önemli katkılar sağlayacağı vurgulanmaktadır. Yanılgıların ortaya çıkarılması ancak bilimsel araştırmalarla mümkün olmaktadır. Bu tür çalışmalarla ortaya konan bulgulara dayalı olarak öğretmenlere rehberlik eden materyaller hazırlanmaktadır. Ancak ülkemizde yukarıda belirtilen nitelikteki araştırmalara dayalı rehber dokümanlara pek rastlanılmamaktadır. Bu çalışmanın amacı, ilköğretim okullarında 6. sımf öğrencilerinin fen bilgisi dersi programında yer alan ışık ünitesi hakkındaki yanılgılarım tespit etmek ve bu yanılgıların oluşmaması için öğretmenlerin kullanabileceği örnek etkinliler önermektir. Çalışma, Trabzon merkez, ilçeler ve merkez köylerde olmak üzere 9 ilköğretim okulunda 6. sınıfta okuyan 240 öğrenciye uygulanan test ve aynı örneklemdeki 10 öğrenciyle yürütülen mülakat yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Test ve mülakat araçları kavram yanılgılarım ölçmek amacıyla geliştirilen sorulardan faydalanılarak oluşturulmuştur. Yukarıda belirtilen araçlarla toplanan verilerin en önemlileri; İlköğretim 6. sınıf öğrencilerinin ortalama olarak %70' inin ışık konusunda kavramları anlamakta ve ifade etmekte güçlük çektikleri ve aynı öğrencilerin yaklaşık %30'unun aynı kavramlarda yanılgılara sahip oldukları şeklinde belirtilebilir. Bu durumların, öğrencilerin geçmişteki bilgi birikimlerinin yetersizliğinden, ders kitaplarındaki kavramların karmaşıklığından, öğrencilerin çevreden edindikleri yanlış inançlardan vazgeçmede zorlanmalarından ve öğrenilen bilgilerin deneylerle desteklenmeyişinden kaynaklandığı sonucuna varılmıştır. Çalışma, bulunan yanılgıların giderilmesine yardımcı olacağına inanılan örnek etkinliklerin önerilmesi ile tamamlanmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The 6th Class Students' Misconceptions In Light Subject ith Physics content in science at elementary school, begins at the age of 10-1 1 in 4 class with light subject. Students at this age group have misconceptions some subject like light, electric, sound reported in related research. If these misconceptions are known than these subjects can be understood better at students future schooling. One of the factor negatively influences teachers in teaching- learning process is the limited sources material. The aim of this study is to find out 6th class students misconceptions about light subject and to suggest some activities in order to prevent these misconceptions. A survey and an interview instrument used in this research. Survey included 12 questions and used for 6th class 240 students in 9 schools at the province of Trabzon and its region. An interview consisted of 15 questions and used for 10 students from the surveyed students. Some of the most important data collected are as follows: About 70 % of 6th class students cannot understand light concepts and about 30 % of 6th class students have similar misconceptions. This result may come from deficiency information of students previous classes and course books, environment and lack of laboratory equipment an teacher guide material. This work ends with the suggestions of activity based teacher guide material.