Yapay zekânın siyasal iletişimdeki etkisi: Hukuki ve cezai sorumlulukların analizi
The impact of artificial intelligence on political communication: Analysis of legal and criminal liability
- Tez No: 967964
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM YAŞIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Gazetecilik, Journalism
- Anahtar Kelimeler: Hukuk, Yapay Zekâ, Siyasal İletişim, Hukuki Sorumluluk, Cezai Sorumluluk, Law, Artificial Intelligence, Political Communication, Legal Liability, Criminal Liability
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyasal İletişim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu tez, yapay zekâ teknolojilerinin siyasal iletişimde kullanımını ve bu kullanımın doğurduğu hukuki ve cezai sorumlulukları kapsamlı biçimde analiz etmektedir. Dijitalleşme ve sosyal medya platformlarının yükselişiyle birlikte, yapay zekâ destekli algoritmalar seçmen davranışlarını analiz etme, mikro hedefleme yoluyla yönlendirme ve propaganda içerikleri üretme kapasitesine sahip olmuştur. Özellikle Cambridge Analytica skandalı, bu teknolojilerin demokratik süreçlere nasıl müdahale edebileceğini göstermiştir. Tezde, Türk Ceza Hukuku, 5651 sayılı Kanun, Kişisel Verilerin Korunması Kanunu gibi düzenlemeler incelenerek, mevcut hukuki çerçevenin yapay zekâ uygulamalarını yeterince kapsayıp kapsamadığı sorgulanmıştır. Ayrıca Avrupa Birliği'nin AI Act düzenlemesi gibi uluslararası örneklerle karşılaştırmalı analiz yapılmıştır. Araştırma, normatif ve doküman analizi yöntemlerine dayanmaktadır. YZ sistemlerinin fail olup olamayacağı, kusur ve kast ilkelerinin nasıl yorumlanması gerektiği, cezai yaptırımların kimlere uygulanacağı gibi sorular tartışılmıştır. Bu çerçevede, literatürde dijital varlıkların cezai sorumluluğuna ilişkin geliştirilen modellemeler, suçun işlenmesinde sorumluluğun yalnızca insanlara mı yoksa sistemlere de mi atfedilmesi gerektiği yönündeki tartışmalar açısından temel başvuru kaynakları arasında yer almıştır. Sonuç olarak çalışma, yapay zekâ destekli siyasal iletişim uygulamalarının demokratik değerlere etkisi, mevzuat boşlukları ve hukuki reform ihtiyacı üzerine hem teorik hem de pratik çözüm önerileri sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis provides a comprehensive analysis of the use of artificial intelligence (AI) technologies in political communication and the resulting legal and criminal liabilities. With the rise of digitalization and social media platforms, AI-supported algorithms now possess the ability to analyze voter behavior, influence individuals through micro-targeting, and generate political propaganda content. The Cambridge Analytica scandal exemplifies how such technologies can interfere with democratic processes. The study examines legal frameworks such as the Turkish Penal Code, Law No. 5651, and Personal Data Protection Law, questioning whether current Turkish regulations are sufficient to address AI-related risks. It also includes a comparative legal analysis with international models, particularly the EU AI Act. Based on normative and document analysis, this thesis examines whether AI systems can be considered offenders, how intent and negligence should be interpreted, and who should be held liable for AI-generated actions. In this context, theoretical models developed in the literature on the criminal liability of digital entities serve as key references in the debate over whether responsibility should be attributed solely to humans or also to autonomous systems. Ultimately, this study offers both theoretical insights and practical proposals concerning the impact of AI on democratic integrity, the legal loopholes in current legislation, and the need for regulatory reform in the context of political communication.