İmar planlarında ortak kullanım alanlarının dağılımı ve katılım payı oranlarının incelenmesi: Bayburt örneği
Research on distribution of common use areas and participation ratios in urban plans: Bayburt sample
- Tez No: 96802
- Danışmanlar: DOÇ.DR. NİHAT AKYOL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Jeodezi ve Fotogrametri, Geodesy and Photogrammetry
- Anahtar Kelimeler: City, Urban Plan, Land Readjustment, Common Use Areas, Readjustment Region, Compensation Ratio, Compensation Ratio for Public Facilities. VII
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Jeodezi ve Fotogrametri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET insanlık uygarlıkla tanıştığı ilk andan itibaren yaşantısını ve yaşamını ilgilendiren konulan, belirli bir sistem ve işleyiş içerisine sokma çabasında olmuş, yaşadığı mekanları da bu sistem ve işleyişin ayrılmaz bir parçası olarak görmüştür. Ancak, artan insan aktiviteleri ve ihtiyaçlarına rağmen doğal yapıda sürekli bir bozulma ve eksilmenin söz konusu olması sistemin işleyişinde aksamalara yol açmaktadır. Bu aksamaların nedenlerinin başında, artan nüfusu ve onun gereksinmelerini sabit büyüklükteki yerleşim alanlarında barındırma zorunluluğu gelmektedir. Yaşamın devamı için bu kadar önemli olan yerleşim alanlarının, kendi haline bırakılmaması, bu alanlar üzerindeki her türlü faaliyetin belirli kurallara bağlaması ve bu kurallarında, kenti oluşturan arazi parçalarına ve onların sahiplerine bilimsel yöntemlere göre dengeli ve adaletli bir şekilde yansıtılması gerekmektedir. Kentlerin, bu kurallar ve sistemler bütününde geleceğine yön verme çabasına planlama denilmektedir. Fakat sorun planların yapılmasıyla bitmemekte, yapılan bu planlar yerleşimlere yansıtılmadıkça kentin gelişimine katkı sağlayamadıkları gibi kentleri olumsuz yönde de etkileyebilmektedirler. Planlar, ekonomik kaynak, irade ve bilgi yetersizlikleri ile plandan kaynaklanan sorunlar nedeniyle bir bütün olarak uygulanamamaktadır. Buda, planlarla gelen nimet ve külfetlerin dağılımının, düzenleme bölgeleri arasında büyük farklılıklar göstermesine neden olmaktadır. Bu çalışmada, kent bütünü ve bu bütünü oluşturan alt yerleşimler ele alınarak, kentsel ortak kullanım alanlarının dağılımı ve bu dağılımlar sonucu oluşan katılım payı oranlan incelenmiştir. Bu incelemeyle, imar planlanmn sağlıklı ve süratli bir şekilde uygulanabilmesi ve düzenleme bölgelerinin plan verileri ve kent içi dengeler dikkate alınarak belirlenebilmesi için gerekli veri ve bilgi altyapısının oluşturulması hedeflenmiştir. Anahtar Kelimeler, Kent, İmar Planı, Arsa ve Arazi Düzenlemesi (AAD), Ortak Kullanım Alanı, Düzenleme Bölgesi, Düzenleme Ortaklık Payı Oranı (DOPO), Kamu Tesislerine Katılım Payı Oranı (KTKPO) VI
Özet (Çeviri)
SUMMARY Research On Distribution Of Common Use Areas And Participation Ratios In Urban Plans: Bayburt Sample From the first time of meeting to civilization, the humanity have been trying to bring the life in a systematic manner, and considered the system as a non-separable part of life. But, although increasing human activities and demands, on the other hand, existence of natural deformations and natural reduction of the sources, cause some lameness on the working of the system. The first reason of these lameness is increasing population and its demands such as needs like residential areas. The residential areas shouldn't be left alone with their problems, inversely every kinds of activities in residential areas should be organized with some effective regulations which contain solution productive rules. These regulations should be reflected to urban areas and to their owners with scientific sights and thus equitable solutions should be put in force. The trials of directing cities within these rules and system, is called planning. But the problems are not prevented only by planning but also planned solution proposals should be applied and be put in force with equitable ways. Otherwise, these plans may also effect urban areas negatively. The plans are not being applied as a whole by means of economic resources, serious determination and lack of information. These unwanted reasons play negative roles on the distribution of blessing-fatigue balances between different planning areas. In this study, a common city has been considered as a whole with its sub-residential areas, and thus the distribution of the common usage areas have been examined. As a result of distribution of common usage areas, participation ratios have been researched. With this study, it has been aimed to create data and information infrastructure for application of urban plans with healthy solutions in shorter time, and for determination of regulation areas by considering planning information and equal participation.