Mobilya tercihinde tüketici davranışlarının cinsiyet açısından araştırılması (Ordu ili Merkez ilçe örneği)
The study of consumers behaviour on preferences of furniture in point of sex (Ordu country center model)
- Tez No: 96803
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HİCABİ CINDIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman Ürünleri Sanayii, Mobilya, Tüketici, Tüketici Tercihleri, Salın Alma, Satın Alma Kararları, Tüketici Davranışları, Pazar. VI
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
ÖZET İnsanlar, ekonomik, sosyal ve kültürel ihtiyaçlarını gidermek için mal ve hizmet satınalmak durumundadır. Bu sebeple, mal ve hizmetlerin satın alınıp kullanılmasına tüketim, bu işlemi gerçekleştirenlere de tüketici denilmektedir. Tüm insanlar tüketici konumunda olduğundan çok çeşitli tüketici davranışı vardır. İnsanların bir mal veya hizmete olan ihtiyaç derecesi, satmalma öncesi yaptığı değerlendirmeler, edinme biçimi, elde ettiği mal ya da hizmeti kullanma şekli ve kullandıktan sonraki tutumu tüketici davranışı olarak tanımlanır. Insanlann yaşamları boyunca vazgeçemediği ihtiyaçlarından biri de mobilya dır. Ağaç malzemenin kolayca işlenebilmesi, direncinin yüksek olması, boyanabilmesi mobilya yapımında daha fazla tercih edilmesine sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı, Ordu ili Merkez ilçede mobilya tercihinde ve kullanımında tüketici davranışlarını belirlemektir. Çalışma materyali olarak Ordu ili merkez ilçedeki 22 semt seçilmiştir. Metod olarak yüzyüze anket yöntemi seçilmiştir. Anket uygulanan tüketici sayısı 347'dir. Tüketicilerin mobilya tercihi ve kullanımı ile ilgili bulgular yanında, gelir seviyesi, eğitim durumu, meslek dağılımları, yaş grupları, hanelerde yaşayan birey sayılan da elde edilen bulgular arasındadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Study of Consumers Behaviour on Preferences of Furniture in Point of Sex ( Ordu County Center Model ) People must purchase goods and service to meet their economical, social and cultural needs. So, being used of goods and services by purchasing is called consumption and the people who do this procedure are called consumer. Because all people are in the state of consumer, there exist lots of consumer's behaviour. The grade of people's need for goods or service, valuations they made before purchasing, the way of acquiring, the way of use the goods and service they got and the attitude after use are called the behaviour of consumer. Through human life, one of the inevitable needs for people is furniture. Wood material has mostly prefered because of having material to be easily cultivated, having high resistance and being painted. The aim of this study at Center District in Ordu is to determine people's behaviour about the preference of furniture. 22 quarters at Center District in Ordu had been chosen as study material. The method of questionnaire includes 347 customers. Besides the finding related to the use of and furniture preference of consumer's, the standard of income, education situation, job distribution, age groups, the number of the people living in houses are findings reached. Key Words : Forest Products Industry, Furniture, Consumer, Preferences of Consumer, To Buy, Decision of Buying, Behaviour of Consumers, Market. vn