Otonom öğrenme modelinin yapay zekâ araçları ile desteklendiği öğretmen eğitiminin bilsem öğretmenlerinin özerk öğrenmeyi destekleme davranışlarına ve yapay zekâ farkındalıklarına etkisi
The effect of teacher training in which the autonomous learning model is supported with artificial intelligence tools on sac teachers' autonomous learning support behaviours and artificial intelligence awareness
  1. Tez No: 968031
  2. Yazar: SAMET CEBECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYŞİN KAPLAN SAYI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Otonom Öğrenme Modeli, Yapay Zekâ Araçları, Öğretmen Eğitimi, Özerk Öğrenme, BİLSEM, Autonomous Learning Model, Artificial Intelligence Tools, Teacher Training, Autonomous Learning, BİLSEM
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Eğitim Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üstün Zekalılar ve Yetenekliler Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Bu araştırmanın amacı, otonom öğrenme modelinin yapay zekâ araçları ile desteklendiği öğretmen eğitiminin, Bilim ve Sanat Merkezlerinde (BİLSEM) görev yapan öğretmenlerin özerk öğrenmeyi destekleme davranışlarına ve yapay zekâ farkındalık düzeylerine etkisini incelemektir. Araştırmada karma yöntem desenlerinden açıklayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Çalışma grubunu İstanbul ilinde bulunan BİLSEM'lerde görev yapan ve Fen Bilimleri, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil ve Bilişim Teknolojileri branşlarında çalışan 25 öğretmen oluşturmaktadır. Nicel veriler,“Öğrenen Özerkliğini Destekleme Ölçeği”ve“Öğretmenler İçin Yapay Zeka Farkındalık Düzeyi Ölçeği”kullanılarak toplanmıştır. Nitel veriler ise odak grup görüşmeleri yoluyla elde edilmiştir. Nicel verilerin analizinde bağımlı ve bağımsız örneklemler için t-testi ve ANOVA, nitel verilerin analizinde ise içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulguları, otonom öğrenme modeli ile desteklenen yapay zekâ temelli öğretmen eğitiminin, öğretmenlerin hem özerk öğrenmeyi destekleme davranışlarında hem de yapay zekâ farkındalık düzeylerinde anlamlı bir artış sağladığını ortaya koymuştur. Nitel bulgular ise öğretmenlerin eğitim sürecinde öğrenci merkezli yaklaşımlar geliştirdiklerini ve yapay zekâ uygulamalarını pedagojik süreçlerine entegre etme konusunda olumlu tutumlar sergilediklerini göstermektedir. Elde edilen sonuçların, özel yetenekli bireylerin eğitiminde öğretmen yeterliklerini artırmaya ve teknoloji destekli otonom öğrenme yaklaşımlarının yaygınlaştırılmasına katkı sağlaması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the effect of teacher training, in which the autonomous learning model is supported by artificial intelligence tools, on the autonomous learning support behaviours and artificial intelligence awareness levels of teachers working in Science and Art Centres (BİLSEM). In the study, an explanatory sequential design, one of the mixed-method designs, was used. The study group consisted of 25 teachers working in Science, Mathematics, Turkish, Foreign Language and Information Technologies branches in SAC's in Istanbul. Quantitative data were collected using the 'Supporting Learner Autonomy Scale' and the 'Artificial Intelligence Awareness Level Scale for Teachers'. Qualitative data were obtained through focus group interviews. Dependent and independent samples t-test and ANOVA were used to analyse quantitative data, and the content analysis method was used to analyse qualitative data. Research findings revealed that artificial intelligence-based teacher training supported by an autonomous learning model significantly increased both teachers' autonomous learning support behaviours and artificial intelligence awareness levels. Qualitative findings show that teachers developed student-centred approaches during the training process and exhibited positive attitudes towards integrating artificial intelligence applications into their pedagogical processes. It is expected that the results obtained will contribute to increasing teacher competencies in the education of gifted individuals and to the dissemination of technology-supported autonomous learning approaches.