Isolation, purification, characterization of nitrogen-fixing bacteria from potato rhizosphere soils in Türkiye
Türkiye'deki patates rizosfer topraklarından azot bağlayıcı bakterilerin izole edilmesi, saflaştırılması ve karakterizasyonu
  1. Tez No: 968030
  2. Yazar: SENA USTA
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MİNE GÜL ŞEKER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Patates rizosferi, azot fiksasyonu, toprak bakterisi, karakterizasyon, Potato rhizosphere, nitrogen fixation, soil bacteria, characterization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Gebze Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Yeşil Devrim ile, nüfusun ve gıda talebinin hızla artması, tarımı küresel bir endüstriye dönüştürmüş ve kimyasal gübreler ile pestisitlerin yaygın şekilde kullanımına yol açmıştır. Ancak, kimyasal gübrelerin aşırı kullanımı, toprak bozulması, su kirliliği ve sera gazı emisyonları gibi ciddi çevresel sorunlara neden olmuştur. Sürdürülebilir bir alternatif olarak biyogübreler, çevresel etkiyi azaltırken ürün verimliliğini korumak için umut verici bir çözüm sunmaktadır. Bu çalışmada, Türkiye'nin başlıca patates yetiştirme bölgelerinden, patates bitkilerinin rizosferinden toplam 45 toprak örneği toplanmıştır. Bu örneklerden, seri sulandırma ve yayma plakası yöntemleri kullanılarak toplam 542 bakteriyel koloni izole edilmiş ve belirgin morfolojik özelliklerine göre seçilmiştir. İzolatlar, potansiyel azot fikse eden bakterileri belirlemek amacıyla azot içermeyen bromotimol mavili (NFB) agar ortamında taranmış ve yaklaşık 150 umut verici izolat seçilmiştir. Bu izolatlar daha sonra Nessler reaktifi kullanılarak amonyum (NH₄⁺) üretimi açısından test edilmiş ve en yüksek amonyum seviyesine sahip 30 izolat detaylı karakterizasyon için seçilmiştir. Seçilen 30 izolatın metabolik özelliklerini değerlendirmek amacıyla biyokimyasal testler yapılmıştır. Bu 30 izolatlar tür düzeyinde tanımlanmak üzere 16S rRNA gen dizilemesine gönderilmiştir. 16 S rRNA gen dizi analizleri sonucunda izolatların Pseudomonas, Acinetobacter, Stutzerimonas, Enterobacter ve Citrobacter cinslerine ait olduğu belirlenmiştir. Bu grupların rizodferde yaygın olarak bulunması ve bitki gelişimini destekleyici potansiyele sahip olmaları çalışmanın amacı destekler niteliktedir.
Özet (Çeviri)
With the Green Revolution, the continous increase in human population and food demand has transformed agriculture into a global industry, leading to the widespread use of chemical fertilizers and pesticides to improve product yield and quality. However, the excessive use of chemical fertilizers has lead to serious environmental issues, including soil degradation, water pollution, and greenhouse gas emissions. As a sustainable alternative, biofertilizers offer a promising solution to reduce environmental impact of biofertilizers while maintaining crop productivity. In this study, a total of 45 soil samples were collected from the rhizosphere of potato plants across major potato-growing regions in Türkiye. From these samples, 542 bacterial colonies were isolated using serial dilution and spread plate methods, and selected based on distinct morphological characteristics such as pigmentations, surface, and etc. The isolates were screened on nitrogen-free bromothymol blue (NFB) agar medium to identify potential nitrogen-fixing bacteria, resulting in the selection of approximately 150 promising candidates. These were further tested using Nessler's reagent to detect and quantify ammonium (NH₄⁺) production, and 30 isolates which reached to highest ammonium levels were selected for detailed characterization. Based on 16S rRNA gene sequence analysis, the isolates were identified as belonging to several genera including Pseudomonas, Acinetobacter, Stutzerimonas, Enterobacter, and Citrobacter. These taxa are known to inhabit plant rhizospheres and include strains with potential nitrogen-fixation and plant growth-promoting traits, supporting their relevance for further characteization. For further characterization biochemical tests were conducted to assess the metabolic properties of the 30 selected isolates and16S rRNA gene sequencing is carried out for these 30 isolates. This thesis was supported by the COST Action grant (124O159) and the 2210-A National MSc Scholarship Program of the Scientific and Technological Research Council of Turkey (TÜBİTAK).