Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç yapma veya satma suçu (TCK 187)
The crime of making or selling medicines in a way that will endanger persons' life and health in Turkish Criminal Law (TCK 187)
  1. Tez No: 968047
  2. Yazar: ERKAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: İlaç hukuku, eczacı, sahte ilaç, ceza hukuku, Pharmaceutical law, pharmacist, counterfeit drugs, criminal law
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İnsanlar tarih boyunca sağlıklarını korumak veya tedavi olmak için ilaç kullanımına başvurmuşlardır. Fakat ilaçlar, insanlara sağlığını korurken diğer taraftan da bilinen ya da olası yan etkileriyle insan sağlığında olumsuz neticelere de yol açabilmektedirler. Bazı durumlarda insanların kullandıkları ilaçlar, yaşamlarını kaybetmelerine dahi sebep olabilmektedir. Dolayısıyla ilaçlar, insan sağlığına doğrudan etki ettiğinden, modern tıp biliminin bir ilaç için öngördüğü deney aşamalarının başarılı şekilde tamamlanması ve ilacın yetkili makamlarca onaylanması gerekir. Bu yüzden ilaçların üretiminde ve satılmasında, bu aşamalara çok dikkat edilmeli ve oluşan yan etkiler de takip edilmelidir. Bazen araştırmalar bile ilacın yan etkilerinin tespiti noktasında yeterli olamamaktadır. İlaç piyasaya sunulup önemli sayıda kişi tarafından kullanılmasından sonra bile olumlu sonuç vermesinin aksine ağır hastalıklara yol açması mümkündür. Bu kapsamda ilaçların üretimi ve satımı işlemleri büyük bir öneme sahip olup ilaç üreticisi şirketten, bu ilacı reçete eden doktora ve eczacıya kadar çok sayıda şahsın sorumlulu¬ğu gündeme gelebilecektir. Kanun koyucu bu çerçevede, Türk Ceza Kanunun 187. maddesinde şahısların sağlığını ve yaşamını tehlike¬ye düşürecek biçimde ilaç yapma ya da satma eylemlerini suç olarak öngörmüştür. Çalışmada ilaç ve ilaç üreticisi kavramları, bu suçun maddi konusu, suçun maddi ve manevi unsurları, korunan hukuki değer, bu suçun fail ve mağduru, suça etki eden nedenler, suçun özel görünüş şekilleri ile diğer suçlarla ilişkileri ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Throughout history, people have resorted to using medications to protect their health or seek treatment. However, while medications can protect people's health, they can also have negative consequences due to known or potential side effects. In some cases, the medications people use can even cause death. Therefore, because medications directly affect human health, the experimental stages required by modern medical science for a drug must be successfully completed and the drug must be approved by the relevant authorities. Therefore, in the production and sale of drugs, great care must be taken during these stages, and any resulting side effects must be monitored. Sometimes, even research is insufficient to identify drug side effects. Even after a drug is released to the market and used by a significant number of people, it is possible that it may not produce positive results but instead cause serious illnesses. In this context, the production and sale of drugs is of great importance, and the liability of numerous individuals, from the pharmaceutical manufacturer to the doctor and pharmacist who prescribes the drug, can be a concern. Within this framework, the legislator criminalized the act of manufacturing or selling drugs in a manner that endangers the health and life of individuals in Article 187 of the Turkish Penal Code. This study examines the concepts of drug and drug manufacturer, the material subject of this crime, the material and moral elements of the crime, the protected legal value, the perpetrator and victim of this crime, the factors affecting the crime, the specific manifestations of the crime, and its relationship to other crimes.