Deprem bölgelerindeki betonarme istinat duvarlarının analitik ve sayısal yöntemleri kullanan bilgisayar yardımıyla projelendirilmesi
Computer aided design of reinforced concrete retaining walls in earthguake zones by using analytical and finite element methods
  1. Tez No: 96806
  2. Yazar: ŞENOL GÜRSOY
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET DURMUŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İstinat duvarları, Sentez çalışması, Deprem hesabı, Bilgisayar programı, Analitik ve sayısal yöntemler. VI, Retaining Walls, Synthesis Work, Earthquake Analysis, Computer Program, Analytical and Numerical Procedures. vn tC YÜKSEKÖ?RETİM KORULU DOKÜMANTASYON MERKEZİ
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 130
Özet
ÖZET Yapım ve fonksiyonları yönünden özelik arzeden istinat duvarlarının da depreme göre dayanımlı olarak yapılmaları gerektiği açıktır. Oysa teknik literatürde bu özel mühendislik yapılarının depremden dolayı kabul sınırlarının ötesinde hasar gördüğü de bir gerçektir. Buda, istinat duvarlarının depreme enıniyetlerinin çağdaş yönetmeliklerde öngörülen düzeyde olmadığım göstermektedir. Bu durum, yapım aşamalarında gerekli özenin gösterilmiş olması durumunda, projelendirilmelerinde kullanılan hesap yöntemlerine atfedilebilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı da betonarme istinat duvarları konusunda bir sentez çalışması yardımıyla yerli, yabancı kaynaklarda dağınık ve çoğu zaman yetersiz durumdaki bilgileri birleştirerek pratikte uygulamalarda kullanılabilen bir kaynak oluşturmak ve deprem bölgelerindeki betonarme istinat duvarlarını, Türkiye Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmeliğine uygun olarak, bilgisayar yardımıyla projelendirilmek için bir program geliştirmekten ibarettir. Bu amaçla gerçekleştirilen çalışma üç asıl ve bir ek bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde istinat duvarları ve bu duvarlara etkiyen basınçların hesabına ilişkin bir sentez çalışmasıyla Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmelik kayıtlarını içeren genel bilgiler verilmektedir. İkinci bölümde deprem bölgelerindeki betonarme istinat duvarlarının analitik ve sayısal yöntemleri kullanan bilgisayar yardımıyla projelendirilmesine ilişkin geliştirilen bir program verilmekte ve bu programla çeşitli sayısal uygulamalar yapılmaktadır. Çalışmanın bütününden çıkartılabilecek başlıca sonuç ve öneriler üçüncü bölümde özetlenmekte ve bu son bölümü kaynaklar dizini ile deprem bölgelerindeki betonarme konsol istinat duvarlarının bilgisayarla hesabı için geliştirilmiş olan program listesine ilişkin bir ek bölüm izlemektedir. Elde edilen sonuçlar, Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkındaki Yönetmeliğe uygun olarak geliştirilmiş olan bilgisayar programının bu çalışmaya konu olan istinat duvarları üzerinde gerçekleştirilen sayısal uygulamalar için doğru sonuçlar verdiği ortaya koymuş bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Computer Aided Design of Reinforced Concrete Retaining Walls in Earthquake Zones by Using Analytical and Finite Element Methods It is obvious that retaining walls showing constructional properties also need to be constructed against earthquakes. However, according to technical literature such kind of special engineering structures are damaged beyond the acceptable limits because of earthquakes. This shows that earthquake safety of retaining walls are not at the level of contemporary regulations. This situation, if the necessary care at the construction stage is showed, is attributed to calculation procedures used in their designs. The main purpose of this study is forming a reference which can be used in practical applications by merging the information which is generally not sufficient for many cases and scattered in the references with the help of a synthesis work about the reinforced concrete retaining walls, and developing a computer program for designing reinforced concrete retaining walls in earthquake regions according to the regulation of structures to be constructed in disaster regions in Turkey. The study performed for this purpose includes three main and one appendix. In the first chapter, with an synthesis work about retaining walls and calculation of pressures acting on these walls, general information is given including regulation recordings about the structures to be constructed in disaster region. In the second chapter, a computer program developed for the use of analytical and numerical procedures to design reinforced- concrete retaining walls to be constructed in earthquake zones and various numerical applications are performed with this program are given. The main results and suggestions obtained from the whole study are summarised in the third chapter and this last chapter is followed by the list of references and an appendix including source code of a computer program developed for calculation of reinforced concrete cantilever retaining walls in the earthquake regions. The obtained results show that the computer program developed according to the regulation of structures to be constructed in the disaster regions in Turkey gives correct results for numerical applications of retaining walls considered in this study.