Giresun yöresinde alpin zona yakın saf doğu ladini (Picea orientalis (L.) link.) meşcerelerinin, meşcere kuruluşları, artım-büyüme ilişkileri ve silvikültürel öneriler
Stand constitutions, increment-growth relations and silvicultural suggestions of pure oriental spruce (Picea orientalis (L.) link.) stands near alpine zone in Giresun region
  1. Tez No: 96805
  2. Yazar: ZAFER YÜCESAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ ÖMER ÜÇLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğu Ladini, Alpin Zon, Meşcere Kuruluşları, Meşcere Değer Sımfı, Oriental Spruce, Alpine Zone, Stand Constitution, Stand Value Class. VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 153
Özet
ÖZET Bu araştırma, Giresun yöresindeki Alpin zona yakın saf Doğu Ladini (Picea orientalis) meşcerelerinin meşcere kuruluşlarını, artım-büyüme ilişkilerini ortaya koymak ve bu meşcerelerde uygulanabilecek silvikültürel müdahaleleri belirlemek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma ile ilgili olarak Giresun yöresinde biri orman sınırı ile ağaç sının arasında, biri de ormanın gevşekleşen kapalılığım koruyarak ulaşabildiği orman sınırında olmak üzere toplam 10 noktada 20 adet örnek alan belirlenmiştir. 8 örnek alanda meşcerelerin düşey ve yatay profilleri çıkarılmıştır. Örnek alanlarında çap ve yıllık ortalama çap artımı parametreleri belirlenerek bunlar regresyon denklemleriyle ilişkiye getirilmiştir. Her örnek alana ait çap kademesi-ağaç sayısı, boy kademesi-ağaç sayısı ve yaş kademesi-ağaç sayısı grafikleri oluşturularak, meşcere kuruluşları hakkında tespitler yapılmıştır. Ömek alanlarda meşcere değer sınıfları hesaplanarak meşcereler gövde niteliği bazında değerlendirilmiştir. Araştırma sonucunda, Alpin zona yakın saf Doğu Ladini meşcerelerinin ekonomik değerinin, koruma değeri yanında çok düşük bir öneme sahip olduğu tespit edilmiştir. Gövde niteliği bakımından bu meşcereler düşük kalitede, yakacak ürün olarak değerlendirilebilecek bireylerden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Stand Constitutions, Increment-Growth Relations and Silvicultural Suggestions of Pure Oriental Spruce Stands Near Alpine Zone in Giresun Region This research was done in order to determine the stand constitutions and increment- growth relation and suitable silvicultural treatments for Pure Oriental Spruce Stands near Alpine zone in Giresun. Twenty points were taken from two different region; 10 points from a place between forest line and timber line and others from a place in the forest line where the forests continue their feeble canopy. Horizontal an vertical profiles of stands in 8 research area were done. In sample areas parameters of diameter and annual average diameter growth were obtained and get related with regression equatios. Stand constitutions were examined by the help of diameter class-tree number graphics, height class-tree number graphics and age class-tree number graphics. In sample plots stand value classes were calculated and stands were evaluated according to trunk characteristics. As a result of this research economic value of pure Oriental Spruce stands near Alpine zone were found having rather less value than their conservation value. According to their trunk characteristics these stands are formed of trees having mill fuelwood product.