Üst trapez hassasiyetinin üst ekstremitedeki somatosensorial fonksiyonlara etkisi
The effect of upper trapezius tenderness on somatosensory functions of the upper extremity
- Tez No: 968134
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL SARAÇOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Ağrı, Basınç-Ağrı Eşiği, Hafif Dokunma, Hassasiyet, İki Nokta Ayrımı, Laterelizasyon, Propriosepsiyon, Somatosensöriyel Fonksiyon, Üst Trapez Kası, Yaşam Kalitesi, Laterality, Light touch, Pain, Pressure pain threshold, Proprioception, Quality of life, Somatosensory function, Tenderness, Two-point discrimination, Upper trapezius muscle
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, üst trapez kasındaki hassasiyet düzeylerinin üst ekstremitenin somatosensöriyel fonksiyonlarına etkisini incelemekti. Gereç ve Yöntem: Bu çalışmaya, 18–60 yaş aralığında, sağlıklı ve gönüllü toplam 40 birey dâhil edilmiştir. Tüm katılımcıların demografik bilgileri alındıktan sonra, üst trapez kaslarındaki hassasiyet düzeyi manuel palpasyon yöntemiyle değerlendirildi ve“hassasiyet yok”,“hafif hassasiyet”ve“şiddetli hassasiyet”olmak üzere üç gruba ayrıldı. Somatosensöriyel değerlendirmeler kapsamında hafif dokunma duyusu, basınç-ağrı eşiği, iki nokta ayrımı, eklem pozisyon hissi ve laterelizasyon değerlendirmeleri yapıldı. Ağrı düzeyi Görsel Analog Skala (VAS), üst ekstremite fonksiyonelliği Kol, Omuz ve El Sorunları Anketi (DASH) ölçeği ve DASH-İş alt formu, yaşam kalitesi SF-12 ölçeği ile değerlendirildi. Bulgular: Şiddetli hassasiyeti olan katılımcılarda ağrı şiddeti ve süresinin anlamlı düzeyde yüksek olduğu, fonksiyonel kapasite ve yaşam kalitesi puanlarının ise anlamlı şekilde düşük olduğu bulunmuştur (p0,05); ancak klinik açıdan dikkat çekici eğilimler mevcuttur. Sonuç: Elde edilen bulgular, üst trapez kası hassasiyetinin sadece lokal bir duyusal semptom değil, aynı zamanda üst ekstremite fonksiyonları, somatosensöriyel algı ve yaşam kalitesini etkileyebilecek sistemik bir belirti olduğunu göstermektedir. Klinik değerlendirmelerde kas hassasiyetinin dikkate alınması, erken müdahale ve fonksiyonel kayıpların önlenmesi açısından önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate the effects of upper trapezius muscle tenderness levels on somatosensory functions of the upper extremity. Materials and Methods: A total of 40 healthy and voluntary individuals aged between 18 and 60 years were included in this cross-sectional study. After recording the demographic data of the participants, the tenderness level of the upper trapezius muscles was assessed through manual palpation and categorized into three groups:“no tenderness”,“mild tenderness”, and“severe tenderness.”Somatosensory evaluations included assessments of light touch sensation, pressure pain threshold, two-point discrimination, joint position sense, and laterality perception. Pain intensity was assessed using the Visual Analog Scale (VAS); upper extremity functionality was evaluated using the Disabilities of the Arm, Shoulder, and Hand (DASH) questionnaire and its work module; and quality of life was assessed with the Short Form-12 (SF-12). Results: Participants with severe tenderness exhibited significantly higher pain intensity and duration, and lower functional capacity and quality of life scores compared to other groups (p0,05), clinically relevant trends were observed. Conclusion: The findings suggest that upper trapezius muscle tenderness is not merely a localized sensory symptom, but may also be an indicator of systemic dysfunction affecting upper extremity functionality, somatosensory perception, and quality of life. Considering muscle tenderness in clinical assessments may contribute to early intervention and prevention of potential functional impairments.