Isırgan otu tohumu gamından portakal uçucu yağı ve nanokil katkılı biyofilmlerin üretimi ve karakterizasyonu
Production and characterization of biofilms based on stinging nettle seed gum enriched with orange essential oil and nanoclay
  1. Tez No: 968135
  2. Yazar: NUR ESEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH BOZKURT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gıda Mühendisliği, Food Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Nanokompozit film polimerleri, ısırgan tohumu gamı bazlı filmler, portakal uçucu yağı, nanokiller, film karakterizasyonu, Nanocomposite film polymers, nettle seed gum-based films, orange essential oil, nanoclays, film characterization
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gıda Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışma, ısırgan otu tohumundan elde edilen gamlar kullanılarak geliştirilen biyobozunur filmlerin fizikokimyasal ve biyoaktif özelliklerini incelemektedir. Film formülasyonları, portakal uçucu yağı (%2) ve farklı nanokiller (yüzey modifiye edilmiş nanokil, hidrofilik bentonit nanokil ve halloysit nanokil; %2,5 ve %5) ilave edilerek hazırlanmıştır. Filmlerde nem içeriği, ışık geçirgenliği, su buharı geçirgenliği, kalınlık, renk, DSC, FTIR, mekanik dayanım (çekme dayanımı ve kopma anındaki uzama) ve filmlerin antimikrobiyal inhibisyon etkileri değerlendirilmiştir. 500 nm dalga boyunda optik özellikler, opaklığın 5,27–10,11 aralığında değiştiğini göstermiştir. En yüksek opaklık, %2 portakal uçucu yağı ilaveli filmde gözlenirken, en düşük opaklık değeri %5 halloysit nanokil içeren ve uçucu yağ içermeyen filmlerde tespit edilmiştir. Portakal uçucu yağı ilavesinin opaklık değerini arttırdığı belirlenmiştir. Kalınlık ölçümleri sonucunda en ince film %2 portakal uçucu yağı içeren ve nanokil içermeyen film olurken, en kalın filmin ise %2,5 oranında yüzey modifiye edilmiş nanokil içeren ve uçucu yağ içermeyen film olduğu tespit edilmiştir. Filmlerin renk ölçümlerinde, en yüksek aydınlık (L*) hidrofilik bentonit nanokilin %5 konsatrayonu ve %2 portakal uçucu yağı içeren filmlerde, en düşük aydınlık kontrol grubu filmlerde belirlenmiştir. Hidrofilik bentonit nanokil ilavesi ile filmlerde kırmızılık (a*) ve sarılığın (b*) azaldığı gözlenmiştir. Film matrisindeki bileşenlerin antimikrobiyal etkisi incelendiğinde, %2 portakal uçucu yağı ve %5 hidrofilik bentonit nanokil ilaveli filmler Escherichia coli üzerinde en yüksek inhibisyon etkisini göstermiştir. Sonuç olarak, portakal uçucu yağı ve nanokil katkıları biyobozunur filmlerin optik, mekanik ve antimikrobiyal özelliklerini önemli ölçüde etkilemektedir ve özellikle gıda ambalajı uygulamaları açısından önemli bir potansiyele sahiptir.
Özet (Çeviri)
This study examines the physicochemical and bioactive properties of biodegradable films developed using gums extracted from nettle seeds. Film formulations were prepared by incorporating orange essential oil (2%) and different types of nanoclays (surface-modified nanoclay, hydrophilic bentonite nanoclay, and halloysite nanoclay at concentration of; 2.5% and 5%). The films were evaluated for moisture content, light transmittance, water vapor permeability, thickness, color, DSC, FTIR, mechanical strength (tensile strength and elongation at break), and antimicrobial activity. Optical properties at a wavelength of 500 nm showed that opacity ranged between 5.27-10.11. The highest opacity was observed in the film containing 2% orange essential oil, while the lowest opacity value was found in films with 5% halloysit nanoclay and no essential oil. The addition of orange essential oil increased opacity. Thickness analysis revealed that the thinnest film was the film containing 2% orange essential oil without nanoclay, while the thickest film was the obtained from the formulation with 2.5% surface-modified nanoclay and no essential oil. Color measurements indicated that the highest lightness (L*) value was observed in the films containing 5% hydrophilic bentonite and 2% orange essential oil, while the lowest lightness was recorded in the control group films. The addition of hydrophilic bentonite nanoclay was also found to reduce redness (a*) and yellowness (b*) in the films. Regarding antimicrobial effects of the components in the film matrix, films formulated with %5 hydrophilic bentonite and 2% orange essential oil exhibited the highest inhibition effect against Escherichia coli. In conclusion, the incorporation of orange essential oil and nanoclays significantly influences the optical, mechanical, and antimicrobial properties of nettle seed gum based biodegradable films, demonstrating considerable potential for use, in food packaging applications.