Okul müdürlerinin saygınlığı: Toplumun farklı kesimleri gözünden bir inceleme
School principals' prestige: An investigation from the views of different segments of society
  1. Tez No: 968164
  2. Yazar: MEHMET KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR AKIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Saygınlık, İtibar, Statü, Okul Müdürü, Prestige, Reputation, Status, School Principal
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Bu araştırmada okul müdürlerinin toplumda saygın görülme durumlarına ilişkin farklı meslek mensuplarının görüşlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yöntemlerinden fenomenolojik desenin tercih edildiği bu araştırmanın çalışma grubunu, Tokat ili genelinde yaşayan ve farklı meslekleri icra eden 20 katılımcı oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından geliştirilen yarı-yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla katılımcılarla derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırma verilerinin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma bulgularından çıkan sonuçlara göre katılımcıların saygınlık algılarını bireylerin değerlere bağlı olması, eğitim seviyeleri ve mesleklerini liyakatle icra etmelerinin yönlendirdiği tespit edilmiştir. Katılımcıların topluma yararı yüksek olan, hitap kitlesi geniş olan, zor elde edilen ve maddi getirisi yüksek olan meslekleri saygın gördükleri belirlenmiştir. Katılımcıların karşılaştıkları okul müdürlerine otoriter yönetim, sahiplenici tutum ve değerlere önem veren yaklaşımlarından ötürü saygı duydukları tespit edilmiştir. Okul müdürlüğü mesleğini katılımcıların yarısı saygın bulurken, yarıya yakını saygın bulmadığını belirtmiştir. Bazı katılımcılar ise okul müdürlerinin saygınlıklarının belli şartlara bağlı olduğunu öne sürmüştür. Okul müdürlüğünü saygın bulan katılımcıların okul müdürlerinin temelinde öğretmen olmalarını gerekçe gösterdikleri, saygın bulmayanların ise okul müdürlerinin yetkilerinin dar olması ve profesyonel yönetici olmamalarını gerekçe gösterdikleri saptanmıştır. Okul müdürlerinin bireysel nitelikleri veya davranışları ile saygınlıklarını artırıp azaltacakları görüşü ön plana çıkmaktadır. Ayrıca görev yaptıkları okulların nitelikli olması ve eğitimci kimliklere sahip olmaları saygınlıkları artıran etmen olarak görülürken, yetiştirme sürecindeki eksiklikler ve yetkilerinin az olması ise saygınlıklarını azaltan etmen olarak ön plana çıkmıştır. Toplumda okul müdürlerinin saygınlıklarının artırılması için tüm katılımcıların yasal iyileştirmeler yönünde görüş bildirdikleri tespit edilmiştir. Katılımcılar okul müdürlerinin yetiştirme süreçlerinin nitelikli hale getirilmesini, maddi kazançlarının artırılmasını, yetki ve sorumluluklarının yeniden düzenlenmesini gerekli görmektedir. Araştırma sonuçlarına göre uygulayıcılara okul müdürlüğü mesleğinin toplumsal saygınlığını artıracak bazı düzenlemeler önerilmektedir. Bunlara; maddi iyileştirme, yetki artırımı, sorumlulukların azaltılması, yetiştirme sürecinin nitelikli hale getirilmesi, emirlerine yardımcı personel verilmesi, lisansüstü öğrenim görmelerini sağlama örnek verilebilir. Araştırmacılara ise ileride bu çalışmayı nicel veya karma yöntem ile yürütmeleri, katılımcı sayısını ve coğrafi bölgeyi çeşitlendirmeleri önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine the perspectives of individuals from different professions regarding the societal prestige attributed to school principals. The study group of this research, in which the phenomenological design was preferred as on of the qulitative research methods, consist of 20 participants living in Tokat province and practicing different professions. In-depth interviews were conducted using a semi-structured interview form developed by the researcher. The data were analyzed using content analysis techniques. Findings indicate that participants' perceptions of prestige are primarily influenced by individuals' adherence to values, educational attainment, and the merit-based execution of their professions. Professions perceived as prestigious were those considered to be highly beneficial to society, difficult to attain, associated with a broad audience, and offering significant financial returns. Participants expressed respect for school principals they had encountered due to their authoritative leadership, protective attitudes, and value-oriented approaches. Half of the participants found the school principal profession recpectable, while nearly half said they did not find it respectable. Some participants suggested that the respectability of school principals depends on certain conditions. Those who regarded the profession as prestigious emphasized the principal's foundational role as a teacher, whereas those who did not highlighted the limited authority and lack of professional managerial training of school principals. It was also found that principals' personal qualities and behaviors significantly influence their perceived prestige. Furthermore, the quality of the school in which they serve and their identity as educators were seen as factors enhancing prestige, while deficiencies in their training and limited authority were seen as factors diminishing it. All participants suggested that legal reforms are necessary to enhance the prestige of school principals in society. Recommendations included improving principal training processes, increasing financial compensation, and restructuring their authority and responsibilities. Based on the research findings, it is recommended that measures be taken to enhance the societal prestige of school principals. These may include financial incentives, expanding authority, reducing administrative burdens, improving training quality, appointing support staff, and encouraging postgraduate education. It is recommended that researchers conduct this study with quantitative or mixed methods in the future and diversify the number of participants and geographical region.