Simülasyon çıktılarında zaman serileri analizi
The time series for output analysis in simulation experiments
  1. Tez No: 96823
  2. Yazar: N. ELİF MAZLUM
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. TÜLİN ARAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Zaman serileri, Simülasyon, ARIMA, Time Series, Simulation, ARIMA VI
  7. Yıl: 2000
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
ÖZET Bu tez çalışmasında, kesikli sistem simülasyonunda çıktı analizi yapılmıştır. İlk önce kesikli sistemlerin simûlasyonu tanımlanmış, performans ölçüleri ve diğer tahminler belirlenmiştir. Denge durumu ve durdurmalı simülasyon için çıktı analizi belirtilmiştir. Ayrıca klasik istatistiksel yöntemler olan yineleme, parti ortalaması, yineleyici yöntemlerden bahsedilmiştir. Bu çalışmada özellikle zaman serileri üzerinde durulmuş ve otoregresyon ve hareketli ortalama modelinin bütünleşik yaklaşımı olan ARIMA yöntemiyle veriler koşturulmuştur. Bu yöntemi uygularken MINITAB paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak; ENKISA ARIMA(1, 1, 0) modelinin daha uygun olduğu görülmüştür. ENKISA (1, 1, 1) verileri için uygun model bulunamamıştır. Yinelemeli ENKISA kuralında MA(1) ve MA(2) süreçleri AR(1) ve AR(2) süreçlerine benzer çıkmıştır. İGÖ kuralında x2 test istatistiği AR(2) için uyumu daha iyi bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The Time Series for Output Analysis in Simulation Experiments In this study, output analysis have been performed in the discrete system simulation. Firstly, discrete system simulation has been described and measures of performance and other estimates are determined. Steady state and non-stationary simulation for output analysis have been emphasized. In addition, classic statistical methods are explained. In this study, especially time series have been explained and data has runned by ARIMA and has used MINITAB. Finally; the experiments show that the model of ENKISA ARIMA (1, 1, 0) is the most appropiate model. The appropiate model for the outputs of ENKISA (1, 1, 1) can not be found. The process of AR(1) and AR(2) are given the same process of MA(1) and MA(2) for the ENKISA model. For AR(2) the %2 test give more appropiate results for İGÖ model.