Fizik öğretmenlerinin labaratuvar becerileri
Physics teachers' laboratory abilities
- Tez No: 96824
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. SALİH ÇEPNİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Education and Training, Physics and Physics Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Fizik laboratuarı, Araç-gereçler, ÖSYS, Physics Laboratory, Equipments, ÖSYS VI
 - Yıl: 2000
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 100
Özet
ÖZET Ülkemizde araç-gereç eksikliği ve öğretmenler için rehber materyallerin bulunmaması nedeniyle Fizik Laboratuarların etkili bir şekilde kullanılmadığına inanılmaktadır. Bu çalışmada, ÖSYS sınav soru şekillerinin laboratuar kullanımına etkileri ve fizik öğretmenleri tarafından geliştirilmiş olan orijinal deneyler araştınlmıştır. İlk olarak, araç-gereç eksikliğini gidermek amacıyla, basit araç-gereç içeren deneyler geliştirilip fizik öğretmenlerine yardımcı kaynak hazırlanmıştır. Okullarda laboratuar dersinin daha etkin bir şekilde kullanılabilmesi için, yeni bir laboratuar yaklaşımı geliştirilmişir. ÖSYS sorulan ile laboratuar etkinlikleri arasında bir ilişki sağlanma/a çalışılmış ve ÖSYS 'de sorutabilecek bazı örnek sorular geliştirilmiştir. Trabzon bölgesinde ve özel dershanelerde görevli 20 fizik öğretmeniyle ayrıntılı mülakat çalışmaları yürütüldü. Bu mülakatlar süresinde özellikle laboıatuar kullanılmamasını etkileyen faktörler üzerinde duruldu. Bununla birlikte yapılan mülakatlar ve gözlemler neticesinde öğretmenlerin sınıflarında kullanmış oldukları veya kullanmayı düşündükleri orijinal fizik deneyleri tespit edildi. Bu çalışmanın sonunda 12 orijinal fizik deneyi geliştirilerek fizik laboratuarında denendi. Elektrik akımı, elektrik alam, ışığın yayılması yıldırım deneyi ve sürtünme kuvvetinin etkisini gösteren deneyler elde edilen orijinal deneylerden bazılarıdır. Geliştirilen bu deneyler yeni yaklaşıma göre hazırlanıp rehber materyal olarak fizik öğretmenlerinin kullanımına sunuldu.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Physics Teachers' Laboratory Abilities It is believed that the most important factors influencing the use of laboratory in science lessons are the shortage of laboratory equipments and laboratory manuals for the science teachers. In this study, the influence of the types of questions asked at the ÖSYS on the laboratory work, and the experiments developed by teachers are researched. Firstly, reduce the needs of the laboratory equipments, a laboratory manual for the physics teachers is developed. Using laboratory more efficiently at the science lessons, the relationship between laboratory activities and questions asked at the ÖSYS are established. Also, some samples questions were developed for the purpose of finding out the relationship between the questions asked at ÖSYS and activities implemented at the laboratories. 20 physics teachers interviewed around Trabzon were working in private and official schools. During these interviews, especially the factors influencing laboratory usage in science classroom were investigated. At the end of this study, 12 original physics experiments alternative to the current programme (Textbook) were developed and tried out at the physics laboratory. For example, electric current, electrical field, movement of light and thunder experiment were devoloped. Experiments developed in these process are used for the purpose of preparing some guiding materials for physics teachers.