Golfün dijital dönüşümü: Sanal ve geleneksel golfün katılım kısıtları açısından karşılaştırılması
The digital transformation of golf: Comparing virtual and traditional golf in terms of participation constraints
  1. Tez No: 968538
  2. Yazar: GAYE TÜRKAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sanal golf, geleneksel golf, boş zaman kısıtlamaları, erişilebilirlik, dijital sporlar, Virtual golf, traditional golf, leisure constraints, accessibility, digital sports
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bu çalışma, sanal golf uygulamalarının boş zaman kısıtlamaları bağlamında geleneksel golfle karşılaştırmalı olarak incelenmesini amaçlamaktadır. Dijital teknolojilerin spor alanına entegrasyonu ile gelişen sanal golf, geleneksel açık hava golfünün zaman, maliyet ve çevresel kısıtlarını azaltma potansiyeli sunmaktadır. Bu doğrultuda, Türkiye'de golf sporu ile ilgilenen bireylerden elde edilen veriler aracılığıyla, sanal ve geleneksel golf katılımı arasındaki boş zaman kısıtlamaları algıları karşılaştırılmıştır. Araştırma kapsamında nicel yöntem benimsenmiş, kolayda örnekleme tekniği ile veri toplanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımlı örneklem Wilcoxon ve Spearman korelasyon katsayısı kullanılmıştır. Bulgular, sanal golfün özellikle zaman, maliyet ve hava koşullarına ilişkin kısıtlamaları azaltmada geleneksel golf sporuna göre daha avantajlı olduğunu ortaya koymuştur. Yapılan Wilcoxon işaretli sıralar testi sonucunda, katılımcıların sanal ve açık hava golfüne yönelik boş zaman kısıtlamaları algıları karşılaştırılmıştır. Wilcoxon işaretli sıralar testi sonuçlarına göre zaman (Z = -4.137, p < .001), beceri (Z = -3.885, p < .001), güven (Z = -2.561, p = .010), maliyet (Z = -4.041, p < .001) ve hava koşulları (Z = -5.535, p < .001) alt boyutlarında anlamlı fark bulunmuştur. Bu bulgular, sanal golfün açık hava golfüne kıyasla bazı kısıtlamaları daha az hissettirdiğini göstermektedir. Elde edilen sonuçlar, sanal golfün dijital sporlar ve rekreasyonel faaliyetler kapsamında daha geniş kitlelere ulaşabilecek bir potansiyele sahip olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims to examine virtual golf applications in comparison with traditional golf in the context of leisure constraints. As a product of the integration of digital technologies into the field of sports, virtual golf offers the potential to reduce time, cost, and environmental constraints associated with traditional outdoor golf. In this regard, perceptions of leisure constraints between virtual and traditional golf participation were compared using data collected from individuals interested in golf in Türkiye. A quantitative research design was adopted, and data were gathered through a convenience sampling method. Descriptive statistics, Wilcoxon signed-rank test, and Spearman's correlation coefficient were used for data analysis. Findings revealed that virtual golf is more advantageous than traditional golf in terms of reducing constraints related to time, cost, and weather conditions. According to the Wilcoxon signed-rank test, significant differences were found in the dimensions of time (Z = -4.137, p < .001), skill (Z = -3.885, p < .001), confidence (Z = -2.561, p = .010), cost (Z = -4.041, p < .001), and weather (Z = -5.535, p < .001). These results indicate that virtual golf alleviates certain leisure constraints more effectively than outdoor golf. Overall, the findings suggest that virtual golf holds strong potential to reach wider audiences within the scope of digital sports and recreational activities.