Aronia melanocarpa meyve ekstresinin insan meme kanseri hücreleri üzerine etkisi
Effect of Aronia melanocarpa fruit extract on human breast cancer cells
- Tez No: 968560
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE AL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Onkoloji, Anatomy, Oncology
- Anahtar Kelimeler: Aronia Melanocarpa, Kanser, HUVEC, MCF-7, MDA-MB-231, Aronia Melanocarpa, Cancer, MDA-MB-231, MCF-7, HUVEC
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Anatomi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Yüksek antosiyanin ve antioksidan içeriğine sahip olduğu bilinen Aronia melanocarpa (aronya) meyvesinin çeşitli patolojik durumlara karşı koruyucu etkileri kanıtlanmış olup günümüzde bitkisel ilaç ve fonksiyonel bir besin olarak kullanılmaktadır. Gerçekleştirilen bu tez çalışmasında aronya meyve ekstresinin insan umblikal ven endotel hücreleri (HUVEC) ve meme kanseri hücre hatlarından MCF-7 ve MDA-MB-231 üzerine olan etkisinin kemoterapik ajana (paklitaksel) kıyasla in vitro yöntemlerle araştırılması amaçlandı. aronya meyvesinden elde edilen ekstrenin antioksidan kapasitesi DPPH, ABTS ve FRAP analizleri ile; fenolik ve flavonoid bileşiklerin tespiti, serbest amino asitlerin tayini ve organik asitlerin tespitiyse HPLC yöntemi ile analiz edildi. Elde edilen ekstrakt ile oluşturulan 12 farklı konsantrasyonun ve kemoterapik ajanın (paklitaksel) her üç hücre hattında hücre canlılığına olan etkisi MTT tahlili ile değerlendirildi. Apopitoz analizi 24 saatlik uygulama sonrası Annexin V ve PI boyama yöntemleri kullanılarak gerçekleştirildi; sonuçlar CytoFLEX akış sitometrisi cihazı kullanılarak değerlendirildi. Apopitoz analizi sonucunda aronya meyve ekstraktının negatif kontrol grubu (NCN) ve paklitaksele kıyasla her iki meme kanseri hücre hattı üzerinde anlamlı apopitotik etkisinin olmadığı, hücreleri non-apopitotik yolaklar vasıtasıyla nekrotize ettiği; HUVEC hücre hattında ise paklitaksele kıyasla nekrotik (ölü) fazda daha etkin olduğu; bu etkinin de hücre köken farklılığından kaynaklanabileceği belirlendi. Çalışmamızda aronya meyve ekstresinin hücre morfolojisinde bozulmalara sebebiyet vererek, hücreleri farklı yolaklar vasıtasıyla nekrotize ettiği tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aronia melanocarpa (aronia), known for its high anthocyanin and antioxidant content, has proven protective effects against various pathological conditions and is currently used as a herbal medicine and functional food. In this thesis study, it was aimed to investigate the effect of aronia fruit extract on human umbilical vein endothelial cells (HUVEC) and breast cancer cell lines MCF-7 and MDA-MB-231 by in vitro methods in comparison with the chemotherapeutic agent (paclitaxel). The antioxidant capacity of the extract obtained from aronia fruit was analyzed by DPPH, ABTS and FRAP analyses; the determination of phenolic and flavonoid compounds, free amino acids and organic acids were analyzed by HPLC method. The effects of 12 different concentrations of the obtained extract and the chemotherapeutic agent (paclitaxel) on cell viability in all three cell lines were evaluated by MTT assay. Apoptosis analysis was performed using Annexin V and PI staining methods after 24 hours of application; results were evaluated using the CytoFLEX flow cytometry device. Apoptosis analysis revealed that aronia fruit extract had no significant apoptotic effect on both breast cancer cell lines compared to the negative control group (NCN) and paclitaxel, necrotizing the cells via non-apoptotic pathways; in the HUVEC cell line, aronia fruit extract was more effective in the necrotic (dead) phase compared to paclitaxel, and this effect may be due to differences in cell lineage. In our study, it was determined that aronia fruit extract caused deterioration in cell morphology and necrotized the cells through different pathways.