Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin bağımlılık konusundaki davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of Erciyes University students' behaviors regarding addiction
  1. Tez No: 968561
  2. Yazar: EREN OĞUZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELÇİN BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Sağlığı, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: Bağımlılık, Bağımlılık Bilgisi, Üniversite Öğrencileri, Addiction, Knowledge About Addiction, University Students
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Halk Sağlığı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
ERCİYES ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİNİN BAĞIMLILIK KONUSUNDAKİ DAVRANIŞLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ Eren OĞUZ Erciyes Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Enstitüsü Halk Sağlığı Anabilim Dalı Yüksek LisansTezi, Ağustos, 2025 Danışman: Prof. Dr. Elçin BALCI ÖZET Bu araştırma, Erciyes Üniversitesi öğrencilerinin bağımlılık konusundaki farkındalık ve davranışlarını değerlendirmeyi amaçlayan kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışmadır. Araştırma, Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi, Eğitim Fakültesi ve Mühendislik Fakültesi'nde gerçekleştirilmiştir. Araştırma örneklemini, Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, Mühendislik Fakültesi Endüstri Mühendisliği Bölümü ile Eğitim Fakültesi Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Bölümü birinci ve dördüncü sınıf öğrencilerinden oluşan toplam 617 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmanın amacı, öğrencilerin bağımlılık konusundaki tutum ve davranışlarını belirlemek, bu davranışların demografik faktörlerle (yaş, cinsiyet, bölüm, sınıf vb.) ilişkisini incelemektir. Araştırmada veriler, İnternet Bağımlılığı Ölçeği, Sosyal Medya Bağımlılığı Ölçeği ve Fagerström Nikotin Bağımlılık Ölçeği'nin dahil olduğu anket formu kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde SPSS 26 (Statistical Package for the Social Sciences) programı kullanılmıştır. Veriler; frekans, yüzde, aritmetik ortalama, t-testi gibi istatistiksel analiz yöntemleriyle değerlendirilmiştir. Araştırma bulgularına göre, öğrencilerin bağımlılık konusundaki farkındalık düzeylerinin fakültelere ve sınıf düzeylerine göre anlamlı bir farklılık göstermediği, ancak belirli değişkenliklerin bulunduğu saptanmıştır. Ayrıca, bağımlılık davranışlarıyla ilgili olarak, bazı demografik faktörlerin (cinsiyet, yaş, bölüm) öğrencilerin tutumlarını etkileyebileceği bulunmuştur. Özellikle bireysel ekonomik özgürlüğün bağımlılık üzerinde etkisinin olduğu sonucuna varılmıştır. Elde edilen sonuçlar, üniversite öğrencilerine yönelik bağımlılık konusunda yapılacak eğitim ve farkındalık çalışmalarının multidisipliner bir yaklaşımla ve aile desteğiyle planlanmasının önemini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF ERCİYES UNIVERSITY STUDENTS' BEHAVIORS REGARDING ADDICTION Eren OĞUZ Erciyes University, Institute of Health Sciences Department of Public Health Master's Thesis, August 2025 Advisor: Prof. Dr. Elçin BALCI ABSTRACT This study is a cross-sectional and descriptive research aimed at evaluating the awareness and behaviors of Erciyes University students regarding addiction. The research was conducted at the Faculties of Health Sciences, Education, and Engineering at Erciyes University. The sample consisted of a total of 617 students from the first and fourth years of the Nursing Department (Faculty of Health Sciences), Industrial Engineering Department (Faculty of Engineering), and Guidance and Psychological Counseling Department (Faculty of Education). The purpose of the study was to determine students' attitudes and behaviors concerning addiction and to examine the relationship of these behaviors with demographic factors such as age, gender, department, and academic year. Data were collected using a questionnaire that included the Internet Addiction Scale, Social Media Addiction Scale, and the Fagerström Test for Nicotine Dependence. The data were analyzed using the SPSS 26 (Statistical Package for the Social Sciences) software. Statistical methods such as frequency, percentage, arithmetic mean, and t-test were employed in the analysis. The findings indicated that students' levels of awareness about addiction did not significantly differ by faculty or academic year, although some variations were observed. Additionally, certain demographic factors (gender, age, department) were found to influence students' attitudes towards addictive behaviors. In particular, individual financial independence was found to have an impact on addiction. The results highlight the importance of implementing educational and awareness-raising programs on addiction for university students through a multidisciplinary approach, supported by family involvement.