'Aron' Aronya (Aronia Melanocarpa (Michx)) çeşidinin farklı ambalajlarda depolanması sırasında meyve kalite değişimlerinin incelenmesi
Investigation of fruit quality changes in 'Aron' Aronya (Aronia Melanocarpa (Michx)) cultivar during storage in differentpackages
- Tez No: 972940
- Danışmanlar: PROF. DR. RESUL GERÇEKCİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Aronya, Modifiye atmosfer ambalajlama, Aronia, Modified atmosphere packaging
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada; 'Aron' aronya (Aronia melanocarpa (Michx)) çeşidine ait meyvelerin, farklı ambalaj tipi (kontrol (kasa), şalat ve kilitli poşet) ile +4°C sıcaklık ve %85-95 nispi nem koşullarında, 6 ay süre ile depolanması sırasında meydana gelen kalite değişimleri araştırılmıştır. Araştırmada, ağırlık kaybı, suda çözünebilir kuru madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı, pH, meyve eti sertliği, C vitamini miktarı, duyusal analiz, hastalık zararlanma oranı ve total antioksidan miktarının değişimleri incelenmiştir. Çalışma sonucuna göre; muhafaza süresince tüm kalite parametrelerinde ambalaj tipine bağlı olarak farklılıklar gözlemlenmiştir. En düşük ağırlık kaybı, kilitli poşet ambalajında %4.92 olarak bulunmuştur. Şalat ambalajında, meyve sertliği 50.08 Newton, duyusal özellikler 4.1 ile en iyi şekilde korunurken, kontrol ambalajında en fazla kalite kaybı gözlemlenmiştir. C vitamini 148 mg/100g, toplam antioksidan %62.23 μmol/L ve suda çözünebilir kuru madde miktarı %23.33 ile kontrol (kasa) ambalajında en yüksek değerlere sahip olmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, quality changes that occur during storage of fruits of 'Aron' aronia (Aronia melanocarpa (Michx)) variety in different packaging types (control (crate), chalet, and zip-lock bag) at +4°C and 85–95% relative humidity for 6 months were investigated. In the study changes in weight loss, total soluble solids, titratable acidity, pH, fruit flesh firmness, vitamin C content, sensory analysis, disease damage rate and total antioxidant content were investigated. According to the results of the study, differences were observed in all quality parameters depending on the packaging type during storage. The lowest weight loss was found to be 4.92% in the zip-lock bag packaging. While fruit firmness was best preserved with 50.08 Newton and sensory properties were best preserved, with 4.1 in the chalet packaging. The highest quality loss was observed in the control packaging. Vitamin C 148 mg/100g, total antioxidant 62.23 μmol/L and total soluble solid 23.33% were the highest in the control (case) packaging.